Toc d’SDP a Marc Aleix i Gabriel Ubach

Autor: F. A.
Font: ARA
Publicat el: 8 de Febrer de 2017

SDP ha estirat aquest dimarts les orelles al president de l’Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, i al secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que fa cinc dies van rebutjar el sistema d’assignació de les quotes dels autònoms. “La setmana passada van sortir unes notícies sobre les cotitzacions dels autònoms i l’augment del salari mig, i tant el president de la PIME com el secretari general d’USdA van faltar a la veritat”, ha assenyalat el conseller general d’SDP Víctor Naudi, per afegir que “aquests dos senyors no saben el que diuen”.

Tant Aleix com Ubach van explicar que el sistema de cotitzacions s’arrossega “des de la legislatura de Bartumeu”, quan es va decidir, a través d’un Pacte d’Estat, vincular el seu sistema de cotització al salari mitjà del país. Aleix va criticar que un govern que “suposadament s’autodenominava socialista” prengués “una mesura d’aquest tipus”. “Fan referència -ha replicat Naudi- a l’actual Llei de la CASS, aprovada el 2008, i aquella legislatura la presidia el senyor Albert Pintat, qui va pactar amb la resta de grups parlamentaris el projecte de llei del qual sorgiria l’actual normativa que regeix la CASS”. “Marc Aleix, que tant critica, al 2011 va fer campanya per a Demòcrates per Andorra editant un llibret setinat editat per totes les persones que participen a la PIME, o sigui que hauria d’anar més en compte amb el que diu”, ha etzibat Naudi.

SDP ha mostrat aquest dimarts la seva “preocupació” per la “problemàtica” que arrosseguen des de fa anys els autònoms amb les seves cotitzacions a la CASS. El conseller general Víctor Naudi ha fet una crida al Govern perquè agilitzi un canvi normatiu perquè aquest col·lectiu cotitzi de manera proporcional als seus ingressos. Una proporcionalitat que “hauria d’estar en una forquilla amb uns mínims i uns màxims”, ha explicat el conseller d’SDP.

“Amb aquestes cotitzacions per als autònoms, que són de les més elevades d’Europa, llastrem, especialment, els joves emprenedors que volen començar els seus negocis, i això fa que l’economia del país se’n ressenti”, ha afegit el secretari d’Organització d’SDP, Joan Marc Miralles. “No acabem d’entendre perquè no es modifica aquest article de la CASS per regular d’una vegada les cotitzacions dels autònoms”, ha al·ludit Miralles a la normativa que vincula el salari mitjà anual amb la quota d’autònoms.

Després que el salari mitjà anual se situés, el passat gener, en uns 2.000 euros, la quota que han de pagar els autònoms a la CASS es va elevar automàticament a gairebé 450 euros mensuals, una xifra que representa un augment de més de 50 euros respecte la quantitat que s’havia de pagar a l’inici de l’any passat.