Loading...

Prohibir als menors l’accés a les xarxes

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 13 de Maig de 2025

El passat mes d’abril cinc associacions científiques franceses, entre les quals la de pediatria, han llençat públicament una crida per a la prevenció dels riscs derivats de l’exposició a les pantalles que no estan “pas adaptades a un cervell en desenvolupament.

La iniciativa l’ha promogut la neuròloga Servane Mouton, coautora de l’informe Enfants et écrans. A la recherche du temps perdu, entregat al president Emmanuel Macron el mes d’abril del 2024.

El seu missatge és clar: els infants de menys de 6 anys no haurien de ser exposats a les pantalles, siguin les que siguin. Han enviat un text al govern denunciant els efectes nocius, que posen la salut dels infants en perill, de les pantalles sobre el desenvolupament cerebral dels més petits i demanen que es reforcin les recomanacions en aquest sentit.

El text d’aquest manifest porta un títol prou explícit: “Les activitats sobre les pantalles no convenen als infants de menys de sis anys: alteren duradorament les seves capacitats intel·lectuals.”

Hi dona suport la Société Française de Pédiatrie, la Société Française de Psychiatrie de l’Enfant et de l’Adolescent, la Société Française de Santé Publique, la Société Française d’Ophtalmologie i també la Société Francophone de Santé et Environnement.

El manifest parla clar: “Ni la tecnologia de la pantalla ni els seus continguts, inclosos els que serien pretesament eductius, no estan adaptats a un petit cervell en desenvolupament.” I precisen que “no hi ha cap dubte, ateses les nombroses publicacions científiques internacionals, dels danys irreparables que provoquen als infants i els joves”.

Segons aquests especialistes de la salut, els efectes negatius concerneixen el desenvolupament del llenguatge, de l’atenció, de les capacitats sociorelacionals (relació amb l’altre, gestió de les emocions…) i les capacitats cognitives globals.

I a tot plegat cal afegir-hi les conseqüències sobre la salut física (trastorns de la son, de l’alimentació, de la visió).
“L’ull de l’infant, en particular fins als 6 anys, però en realitat fins a 14-15 anys, és molt sensible a la llum blava emesa per les pantalles, amb un augment del risc de miopia”, diu Servane Mouton.

Està comprovat, diuen els experts, que l’exposició al vespre a la llum blava pertorba la secreció de melatonina, l’hormona encarregada del rellotge biològic i que regula la son.

En aquest context Gabriel Attal, exprimer ministre francès va publicar a Le Figaro, el 30 d’abril passat, una tribuna signada també pel pedopsiquiatre i professor d’Universitat, Marcel Rufo, en la qual proposen prohibir l’accés dels joves menors de quinze anys a les xarxes socials.

Comparteixo amb els autors d’aquella tribuna que es tracta de salvar la salut mental de la nostra joventut.

“Es tracta de protegir la democràcia, amenaçada pels algoritmes i el premi al qui la diu més grossa. Si no fem res, les pantalles i els seus continguts mataran el nostre jovent a foc lent i, al capdavall, tota la nostra societat.”

Per això demanen declarar un Estat d’urgència contra les pantalles a casa dels nostres joves. I proposen un toc de queda, entre les 10 de la nit i les 8 del matí tancant l’accés a les xarxes socials per als infants i els joves en aquell horari.

També proposen limitar a una hora al dia l’accés dels menors a les xarxes socials.

Aquesta és una realitat que també ens colpeja i amenaça a Andorra. Amenaça el lligam social. Amenaça la nostra convivència i la nostra democràcia fent circular falses notícies, continguts extremistes i complotistes. Amenaça la salut mental de la nostra joventut.

Els adolescents passen entre tres i cinc hores al dia davant les pantalles. Molts adolescents de menys de 15 anys tenen trastorns de la son i es desperten a la nit per mirar el seu telèfon. Cada vegada més adolescents tenen addiccions a les pantalles.

És una urgència limitar l’accés a les xarxes dels adolescents i prohibir-les als infants.