El pressupost de les incerteses

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 7 de Febrer de 2017

Dijous vinent la majoria de DA al Consell General aprovarà el pressupost per al 2017. Tant que es vanagloriaven de presentar i aprovar el pressupost puntualment, enguany l’administració haurà funcionat dos mesos amb el pressupost prorrogat. DA fa una previsió de dèficit de 31 milions d’euros, previsió que s’aconsegueix amb un estalvi de quasi 2,5 milions respecte del 2016 pel menor pes de les despeses financeres.

Cal veure les aportacions extraordinàries dels resultats de FEDA i STA, que sumen gairebé 32 milions d’euros. Sense aquests ingressos extraordinaris el dèficit seria de 57 milions d’euros! Porten sis anys assegurant que arribem a l’equilibri, però continuen presentant i aprovant pressupostos amb un enorme dèficit.

El pressupost 2017 és un instrument profundament injust, que agreujarà els problemes de l’economia andorrana.

El ministre de Finances i el cap de Govern tenen predilecció per les hipòtesis optimistes, fins i tot agosarades. Però la realitat és una altra, i ho diuen els agents econòmics. En el debat de l’esmena a la totalitat al Consell General el dia 12 de gener, el conseller general Víctor Naudi, portaveu parlamentari d’SDP, va recordar que el president de la Cambra de Comerç i Indústria, en la presentació de les darreres enquestes de conjuntura, s’expressava en termes de molta prudència reconeixent un creixement moderat en els sectors de la indústria, la construcció i l’hostaleria, però que al comerç minorista li costa molt recuperar-se.

Per la seva banda, el president de la Confederació Empresarial apuntava que el 2017 serà un any indecís i especialment complicat per al sector financer. També lamentava que les tres reformes anunciades per l’executiu encara estiguin pendents de formalitzar: el Codi de relacions laborals, la reforma sanitària i la de la funció pública.

La situació econòmica no millora amb la propaganda partidista que Toni Martí promou dia rere dia, amb càrrec al pressupost. Les falses il·lusions adreçades a fer creure que les coses van bé i estem sortint de la crisi queden desmentides pels fets.

La massa salarial declarada a la Caixa Andorrana de Seguretat Social no evoluciona positivament.

El pressupost confirma la congelació de partides socials i, també, en l’àmbit de l’educació.

La reforma de l’administració, que pregonen d’ençà del juny del 2011, segueix esperant mentre ja s’han retallat els drets de jubilació.

Es vol fer estrènyer el cinturó als comuns, però Toni Martí i Jordi Cinca augmenten alegrement les contractacions eventuals i els nomenaments de càrrecs de confiança.

Els salaris dels responsables del Govern i dels alts càrrecs augmenten el 18% mentre es proposa retallar pensions.

Aquest pressupost és una mostra més del que el Govern ha evidenciat en cinc anys i mig: que no té cap pla, cap previsió, cap projecte per redreçar l’economia.

Tindrem un pressupost ple d’incerteses.

Andorra necessita alguna cosa més que paraules sobre la necessitat de reformes i disculpes o excuses sobre la situació internacional. Necessita un Govern que sigui capaç de posar damunt la taula una política econòmica que combini creixement, cohesió i equilibri estructural dels comptes públics.

Sabem que no hi ha receptes miraculoses, que els nostres problemes no s’arreglaran pas de la nit a l’endemà, però també sabem que el pressupost que ha presentat DA no solament no ofereix cap esperança per a un futur millor, sinó que agreujarà profundament els problemes d’avui.

Sota el règim del cabdill Toni Martí, Andorra no està en una fase de política adulta. Al contrari, els aventurers avancen i són al cap del carrer i a peu dels tribunals.