Bartumeu considera que Rosa Ferrer hauria d’haver abandonat el càrrec

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 11 de Novembre de 2015

“Per molt menys que això un ministre ha de deixar el càrrec.” Aquesta és l’opinió que va expressar ahir el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, en relació a la posició en què ha quedat la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, després que el seu partit, Coalició d’Independents (Cd’I), s’hagi aliat amb els liberals per a les properes eleccions comunals a Andorra la Vella.

“Això no aporta seriositat en la gestió dels afers públics ni en la responsabilitat de com s’ha de portar una acció de govern, però ja s’ho faran”, va afegir. Bartumeu considera que, com s’ha demostrat en altres legislatures, amb 14 consellers  —“no m’ho crec, que passin de 15 a 14”, va voler deixar clar— es pot governar i complir els compromisos internacionals d’Andorra.

En aquest sentit, va indicar que els consellers d’SDP donaran suport a les polítiques d’Estat, en assumptes com l’acostament a Europa o la transparència fiscal. Bartumeu va criticar també que encara no s’hagi elaborat el pressupost per a l’any vinent, i per tant no s’estigui complint la Llei de finances públiques. “¿No respectar la llei no té cap importància? Doncs miri, serà per a ells, per a nosaltres la té tota.”

Bartumeu va valorar ahir com havien anat les plataformes de redreçament proposades per SDP per a les eleccions comunals del mes vinent. “No ens n’hem sortit i ho hem de reconèixer”, va admetre. De fet només s’ha materialitzat una plataforma d’aquest tipus a Sant Julià de Lòria, on s’ha constituït la candidatura de Laurèdia en Comú, amb participació de tres membres d’aquest partit. A més, la formació també serà present a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany amb les candidatures de Sentit Comú, que apleguen membres d’SDP i independents.

L’objectiu, pel que fa a la capital, és ampliar el resultat que SDP va obtenir al març en les eleccions generals “per plantejar un govern comunal d’un altre signe” que treballi “amb seriositat  en la gestió del Comú i no se’l sotmeti a batzegades en funció de les ambicions polítiques d’uns i altres”.  En relació al pacte de Cd’I amb DA, Bartumeu va assenyalar que “no deixa de ser divertit que fa uns mesos se’ns anunciés una ampliació de la majoria comunal, amb l’entrada dels dos consellers de DA, i després s’hagin llançat els plats pel cap d’aquesta manera”.

Sobre una qüestió que de ben segur centrarà part de la campanya, com és la possible ubicació de l’heliport nacional en aquesta parròquia, Bartumeu va recordar que “no hi estàvem d’acord i no ho hem descobert ara”, contràriament al que fa la candidata de DA, Conxita Marsol, que ha defensat aquesta infraestructura des del Consell i ara s’hi mostra en contra. “Hem de ser seriosos i la ciutadania ja sap el que hem dit els uns i els altres”, va afegir.

Pel que fa a Escaldes-Engordany, el líder d’SDP va afirmar que “les majories no són eternes” i que, per tant, es podria donar alguna sorpresa i que els guanyadors no fossin els actuals cònsols de DA. “El resultat, si no tant com a Andorra la Vella, també és força obert a Escaldes”, va afegir Bartumeu. Quant a la resta de parròquies, com Encamp i Ordino, ha estat el fet que les altres forces no volguessin renunciar a les seves sigles i que ja tinguessin “predefinits” els llocs de les llistes el que ha fet que no hagin estat possibles les plataformes, segons el president d’SDP.

Bartumeu no opina sobre la carta de l’INAF a la comissió de vigilància fins que la vegi

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, no va voler opinar ahir, per no haver-la pogut llegir, sobre la carta que la directora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan, ha enviat al Consell General donant un toc d’atenció perquè informació que va trametre a la comissió especial de vigilància de l’afer BPA hauria estat utilitzada per presentar una demanda contra el Govern. “Hem arribat a tal nivell de desconcert en aquest país que igual aquesta carta és confidencial i secreta i no la podrem veure”, va ironitzar Bartumeu. Segons Andorra Televisió (ATV), en aquesta carta la directora de l’INAF insinuaria que Naudi hauria passat informació a Bartumeu, advocat dels principals accionistes de BPA, per a la demanda contra l’Estat.

“Si fos així —encara no he vist el text— estaria fora de lloc i en aquest cas aquesta senyora el que hauria de fer és ocupar-se de la seva feina”, va manifestar el conseller general d’SDP a la televisió pública. Per la seva banda, Bartumeu va manifestar també en relació al tema que “si hi ha una altíssima autoritat que pronuncia una llei de secrets oficials abans que el Consell General l’hagi pogut votar, igual no la podem llegir mai aquesta carta”. La comissió especial de vigilància té previst transmetre a Naudi el seu malestar per les presumptes filtracions que s’haurien produït.