Bartumeu no es dóna per al·ludit per les acusacions de Cosan

Autor: IVÁN ÁLVAREZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Novembre de 2015

Hem arribat a un nivell de desconcert en aquest país que, potser, aquest carta és també informació confidencial i secreta i no la podem veure». El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu es va espolsar qualsevol qüestió al voltant de la carta que la directora de l’INAF, Maria Cosan, ha remès al Consell General on insinua que un conseller d’SDP, i membre de la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, ha filtrat informació aportada per ella en la seva compareixença davant la citada comissió especial i s’ha utilitzat per presentar una demanda contra el Govern.

Els trets apunten, en una acusació implícita, a Víctor Naudi, home fort proper al mateix Bartumeu, advocat dels germans Cierco –accionistes majoritaris de BPA– i part directa i implicada. Tot i que no pertany ja a la comissió –va renunciar a participar-hi el passat 7 d’octubre– en considerar-la un «simulacre», una «presa de pèl» i un «òrgan inoperant», Naudi va sortir ahir al pas d’aquestes acusacions i, en declaracions al programa Ara i aquí, de Ràdio Nacional, va afirmar que «he sentit parlar d’aquesta carta, però no m’ha arribat cap còpia del document». Segons Naudi, si és cert que en la carta s’inclouen aquestes insinuacions «és un fet que està fora de lloc i el que aquesta senyora hauria de fer es ocupar-se de la seva feina».

També es va mostrar contundent a l’hora de definir si el càrrec de Bartumeu com a president d’SDP i excap de Govern és compatible amb el fet de ser l’advocat dels màxims accionistes de BPA i presentar demandes contra l’Estat. Naudi va indicar que «aquells que moralment o de forma jurídica trobin incompatibilitats, que ho demostrin i ho diguin clarament». «Moltes vegades aquells que defensen això no són els més indicats, perquè coneixem molts casos que en altres circumstàncies han tingut una vinculació directa, i fins i tot, casos de ministres actuals», va etzibar.

Paral·lelament, Bartumeu no va voler referir-se a aquestes acusacions i va indicar que «no entraré a opinar sobre un rumor», a la vegada que va insistir en que «no valoraré res si no he pogut llegir la carta».

Bartumeu va aprofitar la seva compareixença per valorar l’afer Rosa Ferrer i, primerament, el va plantejar amb la idea de «una ministra que fa dissidència amb la força política amb la que està al Govern i que trenca la coalició en l’àmbit comunal». En aquest sentit va afegir que «jo he estat cap de Govern i per molt menys que això, un ministre ha de deixar el seu càrrec i tinc un exemple, i en el mateix ministeri», en referència a l’exministra de Salut, Cristina Rodríguez. «Ells sabran el què fan, però aquestes coses no aporten seriositat en la gestió dels afers públics ni en la responsabilitat de com s’ha de portar una gestió de Govern, però ja s’ho faran», va cloure.

El president d’SDP va donar la seva pinzellada al voltant del retard de la presentació del pressupost. Bartumeu va indicar que «per al Govern res no té importància, però no s’ha presentat el pressupost i la llei s’ha de respectar».

Finalment va recordar que totes les declaracions dels membres d’SDP han mostrat el desacord en ubicar l’heliport a la zona de la Comella, «no com aquesta candidata sobrevinguda de DA que ara telefona als veïns per mostrar-se en contra i quan era consellera general estava d’acord», en clara referència a Conxita Marsol, candidata a cònsol major per DA a Andorra la Vella. A més, va deixar anar que els veïns del solà no deuen tenir privilegis enfront dels veïns de l’obac, «si a la zona residencial del solà no volíem un heliport, tampoc el volem a cap altra zona». «No podem permetre que hi hagi dos Andorra la Vella», va cloure.