Una proposta per redreçar el país

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 26 de Setembre de 2017

En l’assemblea d’SDP que vam reunir dissabte es va aprovar una línia d’actuació per a les properes eleccions generals. Els progressistes pensem que al país li convé una coalició de bones voluntats més que no pas mantenir la situació actual, amb un partit únic amb tots els poders. Davant la situació política, que hem analitzat i debatut, hem decidit posar a prova la capacitat de negociació i de pacte.

Ni nosaltres ni cap –insisteixo, cap– altra força política d’oposició tenim la capacitat de dur a terme un treball reformista en perfecta solitud. En aquest escenari, si realment volem canviar les coses al servei de l’interès general i mantenint els nostres valors, el que compta no és tant amb qui ho hem de fer sinó per què.

Al nostre entendre els continguts han de ser al centre d’una proposta de redreçament, que comporti també la concreció de la manera de dur-los a terme, en un recorregut polític que doni prioritat a la relació amb la ciutadania i a una millor transparència.

No tenim, ni volem inventar, receptes miraculoses.

El 2019 la societat andorrana haurà de decidir quina Andorra vol. Els progressistes volem una Andorra moderna, amb institucions fortes i independents, que respectin i defensin la Constitució, amb un nivell de vida elevat, un sistema educatiu obert però exigent i un Estat del benestar sostenible.

Aquest model d’Andorra està, en la seva mateixa essència, lligat a Europa. Per això defensem un acord d’associació amb la Unió Europea

Es diu, i em sembla encertat, que per redreçar Andorra i assegurar el futur de les properes generacions convindria una proposta política que generés un ampli acord.

L’objectiu de fons és ser al cor que empeny una política progressista àmplia i cívica, que estigui en condicions de plantejar de manera concreta, valenta i moderna un projecte de govern basat en el desenvolupament sostenible, la justícia social, el respecte a la legalitat, i la transparència, la separació de poders, la protecció del medi ambient, la integració europea, la igualtat d’oportunitats i l’afirmació dels drets de les persones.

Un projecte capaç de fer retornar l’entusiasme, la confiança i l’esperança. Un projecte que no vagi contra ningú sinó que vagi a favor del país.

Un projecte que vol incloure i no pas excloure i que davant la convocatòria electoral del 2019 s’hauria de concretar en l’articulació de candidatures ciutadanes, de redreçament i progrés, a les llistes territorials per a l’elecció dels consellers generals parroquials. Unes candidatures que s’haurien de construir sobre la base d’un programa comú.

Penso –i ja ho vaig declarar el dia 2 de gener d’enguany a Ràdio Nacional d’Andorra– que la situació fa necessaris acords amplis, en continguts i en actors, almenys durant un període definit de temps, amb la finalitat d’encarar els canvis.

Per nosaltres es tracta d’obrir portes a tots els que desitgin comprometre’s per donar substància a una proposta reformista, pragmàtica i innovadora i que, amb realisme i responsabilitat, vulguin participar en el Govern en la propera legislatura.

Pel que fa a les llistes nacionals, cada formació política que participés en els acords per les candidatures territorials hauria de comparèixer sota les seves sigles i amb un programa que no fos contradictori sinó que assumís el programa comú establert a les candidatures territorials.

Aquesta és la proposta que vam aprovar el dia 23 de setembre i que en les properes setmanes traslladarem a formacions polítiques i a persones compromeses amb el futur del país amb la finalitat d’avançar cap a la necessària confluència positiva al servei de l’interès general del país.

Volem teixir nous lligams amb la societat civil, compartir, parlar i escoltar.