SDP proposa reformar la Constitució per abordar «la qüestió territorial»

Autor: LÍDIA RAVENTÓS
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 25 de Setembre de 2017

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) deixa clar que la Constitució no és «intocable ni inamovible» i, en aquest sentit, proposa «encarar reformes constitucionals per desenvolupar drets socials i abordar la qüestió territorial seriosament i responsablement, clarificant competències i assentant una solidaritat en la distribució de les transferències que no es basi en el comptador de vots».

Així ho va anunciar el president de la formació progressista, Jaume Bartumeu, durant l’assemblea general del partit que va tenir lloc dissabte tot remarcant que «encarar i resoldre aquests temes no és possible sense un diàleg ampli, entre totes les forces polítiques». Després vindrà, va apuntar, «la qüestió de com dur els acords a la pràctica i com es controla el seu compliment».

Comissió sobre la doble nacionalitat/ Malgrat que el debat sobre la reforma constitucional no va anar més enllà de les paraules de l’excap de Govern, el cert és que no és la primera vegada que els progressistes posen aquesta possibilitat sobre la taula per tal de dur a terme una reforma «més profunda». Amb tot, Bartumeu va exposar ahir que en cas que es decidís parlar de tocar la Carta Magna «no es pot fer un arrebossat parcial, sinó que s’hauria de fer global, perquè segur que hi ha altres punts que també caldria modificar».
En aquest sentit, durant l’assemblea general també es va parlar sobre la possibilitat que els andorrans poguessin tenir dues nacionalitats.

Malgrat que dissabte no es va consensuar cap postura al respecte, sí que es va acordar crear una comissió especial per analitzar els pros i els contres. A parer de Bartumeu, cal resoldre «la tensió» que viuen «especialment els estudiants que viuen fora». Per això, considera que «el Govern hauria de governar i aconseguir un acord suficient amb la UE per homologar el passaport andorrà i que no estiguéssim discriminats».

Així  mateix, una de les ponències dels membres progressistes va centrar la seva atenció a la reducció del nombre d’anys que són necessaris per obtenir la nacionalitat andorrana. En aquesta línia, tot i no acabar de tancar cap missatge unànime, ja en diverses ocasions el partit s’ha mostrat favorable a reduir a 10 anys el termini per poder sol·licitar el passaport andorrà.

D’altra banda, l’assemblea també va servir per aprovar la proposta de buscar aliances en les llistes parroquials de cara a les eleccions generals del 2019, tal com ja va avançar aquest rotatiu el passat juliol.

SDP canvia el nom a Moviment Progressista-Progressistes Socialdemocràcia i Progrés

L’assemblea general d’SDP va servir per presentar «l’evolució» del nom de la formació, que vol donar més importància a la seva vessant progressista. Així, es va acordar canviar a Moviment Progressista-Progressistes Socialdemocràcia i Progrés. El canvi de nom anirà acompanyat d’uns nous estatuts que hauran de ser ratificats per una nova assemblea general, en la qual també s’escollirà la nova direcció del partit.

D’altra banda, la formació progressista va mantenir ahir una reunió amb representants del PS de la Haute Garonne per debatre sobre el redreçament del centre esquerra i el seu procés de refundació. En aquest sentit, el president d’SDP , Jaume Bartumeu, va recordar que tene una «relació tradicional» amb les forces socialdemòcrates dels països veïns des que el 2013 es va crear la formació.