SDP insta Govern i CASS a resoldre d’una vegada la cotització dels autònoms

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 8 de Febrer de 2017

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va instar ahir l’executiu i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a resoldre “d’una vegada per totes” el problema de la cotització dels autònoms, que enguany, amb l’increment del salari mitjà, “han vist com la seva cotització s’incrementava gairebé en 50 euros”.

Així ho van posar de manifest ahir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que van recordar que molts dels treballadors per compte no poden assumir l’augment “perquè no es correspon amb els ingressos reals que tenen”.

Naudi, que va retreure al president de la PIME el seu “desconeixement” després que assegurés que aquesta situació venia de la legislatura de Jaume Bartumeu, ja que “ve de la reforma de la Llei de la CASS del 2008, durant el mandat d’Albert Pintat”, va recordar que SDP ja va presentar una pregunta a l’executiu el juny passat per saber quines accions s’emprendrien per resoldre aquesta situació i una segona pregunta al novembre.

En aquest segon cas, Naudi va recordar que la resposta de l’executiu va ser que “hi estaven treballant” però que calia reformar la Llei de bases de l’ordenament tributari perquè la CASS pogués accedir a dades fiscals”, una cosa “que avui dia no ens consta que s’hagi fet”.

Per això, Naudi i Miralles, que van incidir que “es fa difícil d’entendre” que després de sis anys de govern de DA, tot i que ho portaven al programa electoral, “no s’hagi fet res”, van reclamar un canvi perquè els autònoms “cotitzin de forma proporcional als seus ingressos”.

En aquesta línia, i després de recordar que “no es demana rebaixar els ingressos de la CASS sinó un repartiment més just de les càrregues”, Naudi i Miralles van proposar que s’establís un mínim de cotització, que posteriorment es regularitzaria a final d’any en funció dels ingressos, i que també es fixés un topall per la part de dalt.

Una altra possible solució, van continuar, seria l’establiment d’uns barems de cotització en funció del que es guanya, tenint en compte que els ingressos de molts autònoms no són regulars.