SDP està en contra d’urbanitzar a peu de pistes de Vallnord-Arcalís

Autor: IVÁN MOURE
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Juliol de 2016

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va sortir ahir a la palestra per dir la seva arran de què la majoria i la minoria del Comú d’Ordino acordessin el passat 30 de juny convocar una reunió de poble per decidir el futur que volen per a Vallnord-Arcalís, un cop estigui enllestit el pla estratègic per a l’estació a finals d’aquest any.

En boca del president del comitè local Valls del Nord, Felip Gallardo, el partit polític s’ha mostrat en contra d’urbanitzar a peu de pistes de l’estació, de construir-hi un hotel, un complex o una sola totxana: «El desenvolupament econòmic d’una parròquia no es pot basar en l’explotació indiscriminada dels recursos naturals», va indicar un Gallardo que va deixar clar que SDP no es nega a que entri inversió privada, però si va recordar que la pràctica habitual a Andorra quan entra algun inversor és la de construir per obtenir rendibilitat i va insistir en què «són molts anys de cuidar i preocupar-nos de la parròquia així que demanem el principi de respecte per la natura, la muntanya i tots allò que ens han deixat heretat els nostres avantpassats».

Lluny d’atacar l’enemic, la consellera delegada del partit, Sílvia Bonet, va estendre la seva mà com a oposició: «Només volem fer pública la nostra opinió. Un hotel a pistes és un greuge econòmic també per a la parròquia i si el Comú no té interès en això no tenim problema en aplaudir la decisió. Sabem reconèixer la bona feina pels números que s’han fet aquest any, a tots ens interessa que Arcalís sigui viable».

BENEEIXEN EL REFERÈNDUM / En tot cas, la força política que lidera Jaume Bartumeu considera que la via més adequada per decidir el futur de l’estació ordinenca és la del referèndum: «No volem que la decisió la prengui la cúpula, sinó tots els afectats. El poble ha d’estar d’acord amb el pla i si decidim tots es donarà més credibilitat a la decisió del Comú».

El Brexit ha estat un dels casos que més polèmica ha aixecat arran de les votacions. Un 52% va donar el sí a que el Regne Unit sortís de la Unió Econòmica. Cameron va acabar dimitint i aquest és el cas que s’ha fet seu SDP per aplicar-lo al pla estratègic d’Arcalís: «Nosaltres no estem d’acord amb decidir per majoria simple. Ha de ser l’àmplia majoria, l’absoluta, però en tot cas el més correcte seria establir unes bases del referèndum perquè no hi hagi dubtes», va apuntar Gallardo.

LA QUERELLA A CINCA / No va faltar com un altre tema a debatre el de la querella de Samarra a Jordi Cinca per la presumpta trama a Orfund de desviar beneficis de lingots d’or i diamants al marge de l’empresa. Gallardo no va valorar aquest assumpte, però sí va recordar: «Continuem pensant el mateix: ha de dimitir».