SDP alerta del descens d’assalariats els darrers anys i l’impacte a la CASS

Autor: M. F.
Font: BONDIA
Publicat el: 20 de Gener de 2016

Els quatre anys de govern de Demòcrates per Andorra són els anys amb “menys assalariats a la CASS d’aquest segle”, un fet que preocupa Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) ja que creuen que això, juntament amb el descens de la massa salarial, pot tenir un impacte negatiu en les finances de la CASS. D’aquesta manera, posen en relleu que entre el juny del 2011 i el mateix mes del 2015 es va perdre més de 1.600 assalariats i que entre els mateixos mesos la massa salarial s’ha reduït en tres milions, passant de 71,5 a 68. També van assenyalar que el salari mitjà ha passat de 1.998 a 1.990 euros.

Davant aquestes dades, el president de la formació, Jaume Bartumeu, va remarcar que “Andorra comença aquest 2016 amb una societat dividida”, és a dir, “dues Andorres” que van a “dues velocitats diferents”.

Des d’SDP van afegir a les dades d’assalariats les que fan referència a les importacions i van expressar la seva preocupació perquè vestit i calçat baixi, ja que creuen que això és un reflex de l’evolució del comerç. En aquest sentit, el secretari d’organització, Joan Marc Miralles, es va demanar quin és l’impacte de l’obertura econòmica. Tot i assenyalar que òbviament la conjuntura econòmica no és bona, Bartumeu va afegir que la gestió política i pressupostària és “catastròfica” i que el que no pot fer el Govern és “enganyar la ciutadania” amb “rodes de premsa triomfalistes”.

A preguntes dels periodistes sobre l’afer BPA, Miralles va lamentar que no es compleixin els terminis i que per exemple Vall Banc encara no sigui operatiu quan es va assenyalar que ho seria a mitjans de gener. També va criticar “l’opacitat, la manca d’informació i les actuacions unilaterals de l’executiu”, la qual cosa creuen que no ajuda a resoldre el problema.

Quant a la proposta del grup parlamentari liberal perquè el Consell General reclami la informació, Bartumeu considera que això evidencia que la comissió creada al si del parlament per investigar l’afer “no serveix absolutament per a res” i, quant a una llei de secrets d’Estat, creu que és “contradictori” que la impulsi l’oposició a la qual es nega la informació, ja que és una manera de donar un paraigua on el Govern es pugui emparar per negar-la.

Pel que fa als sous dels cònsols, des d’SDP van recordar que ells proposen una llei per a les retribucions als càrrecs públics.

I quant a l’intercanvi automàtic d’informació fiscal amb la Unió Europea, Bartumeu va lamentar que no se solucioni l’estoc de comptes històrics i va considerar que és fruit d’una “mala gestió negociadora”, i creu que amb el CDI negociat amb Espanya no funcionarà ni el topall de 250.000 dòlars.

A l’últim, i sobre el pacte d’Estat per a l’acord d’associació proposat per l’executiu, serà debatut en el consell nacional d’SDP del dia 30.