Dol i fermesa enfront del terrorisme

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 17 de Novembre de 2015

Altra vegada l’encegament gihadista s’ha acarnissat en el poble francès, a París, la ville lumière, capital cultural en la qual sovint hem ampliat horitzons. Han atacat París, ciutat símbol de la llibertat. Una ciutat que sempre ha estat acollidora de refugiats polítics i de persones perseguides per les seves idees o les seves creences. 

Després dels terribles actes de la primera quinzena de gener duts a terme, també a París, per fonamentalistes religiosos islàmics, vaig escriure una tribuna –Terrorisme no. Valors democràtics sí– a l’edició del 13 de gener del 2015 del BonDia, en la qual deia que aquells fets representaven “un atac evident als valors de referència del món occidental: democràcia i llibertat”.

¿Què puc escriure ara, avui, davant l’horrorosa actuació concertada que es va desfermar a París divendres passat al vespre?

La barbàrie dels assassinats del mes de gener passat s’ha reproduït i agreujat el divendres 13 de novembre. Ciutadans indefensos assassinats al carrer o en locals públics, famílies destrossades, víctimes ferides greument. El terror, en la seva expressió més esfereïdora, reclama una condemna ferma i rotunda.

Dissabte al matí, a la seu d’SDP, vam començar una jornada de treball per preparar les eleccions comunals amb un minut de silenci, en respectuós homenatge a les víctimes de París.

Hem escrit al copríncep francès i vam participar en la concentració de diumenge a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella, manifestant així la nostra solidaritat i fraternitat amb França. I tornem a constatar que aquests terroristes fanatitzats assassinen persones innocents per venjar una suposada agressió o per alliberar un poble al qual mai no s’han molestat a preguntar l’opinió.

Aquesta ja serà la tercera vegada que en aquesta tribuna faig referència a la crida a la vigilància enfront de la intolerància quan fou presentada a París el mes de juny del 2014 per Jacques Attali. Una crida dissortadament ben actual quan assenyala que “cap doctrina, cap religió, cap ciència, cap cultura no pot reivindicar per si sola la propietat de la ve­ritat”.

Aquesta nova ofensiva, protagonitzada també per musulmans d’origen francès, demostra el que ja s’escrivia el gener passat: “Poc es pot fer per integrar aquells que no volen integrar-se.”

La lluita contra el terror gihadista no és gens fàcil. París acaba de patir actes de guerra, però si volem aturar aquesta guerra estic convençut que l’objectiu és posar fi al terror gihadista a Síria i a l’Iraq, posant-hi els mitjans que calgui tota la Unió Europea.

I, com deia l’eurodiputat francès Jean Luc Melenchon dissabte a la nit a France 2, cal collar fort les monarquies del golf Pèrsic, que han emparat i promogut el mal anomenat Estat Islàmic.

Ens hi juguem el futur d’Europa, i també el d’Andorra.