Contra l’explotació i l’abús sexual dels nens

Autor: SÍLVIA BONET
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Novembre de 2015

El benestar dels infants és un potent indicador del bon funcionament de l’estat del benestar, les decisions que prenen els adults i la seva forma de vida tenen un impacte directe en el desenvolupament dels nens.

Tots els països membres del Consell d’Europa hem treballat de ferm per la consolidació de la cultura de la garantia i protecció dels drets humans. La violència sexual contra els nens, un dels grups més vulnerables de la societat, és una de les pitjors formes de violència i una violació greu dels drets humans i de les llibertats fonamentals; generalment, els nens són incapaços de defensar-se i de denunciar a l’agressor, ja que moltes vegades la violència ve de part de persones pròximes al cercle de confiança. Cap país es troba lliure d’aquesta xacra social, la violència envers els infants es pot presentar de diferents formes i en diferents àmbits. Les noves tecnologies, l’entorn familiar i de confiança, fan que cada vegada apareguin situacions que ens alerten de que no tenim la feina acabada i que el camí encara és llarg i difícil.

Tot i que és difícil obtenir xifres exactes a nivell europeu que mostrin la magnitud del problema, el nombre de casos relatius a abusos sexuals comesos en institucions i àmbits dedicats a la cura dels nens ens preocupa de forma considerable. Les institucions que no tenen les mesures de prevenció, protecció i vigilància adequades poden constituir-se en contextos propicis per als agressors sexuals. Aquest risc s’incrementa especialment en els casos de nens, nenes i adolescents amb discapacitat, pel fet que presenten una vulnerabilitat més gran.

Amb la voluntat de seguir treballant, el Consell d’Europa vol desenvolupar accions orientades a assegurar que els pares, els educadors, els centres escolars, esportius, etc., entenguin el risc que suposen aquests entorns i que no amaguin el problema; reconèixer i debatre, en el marc d’una Jornada Europea, la seva existència, i ajudar a poder trobar accions que el puguin resoldre.

Els objectius del dia 18 de novembre, Jornada Europea per la Protecció dels Nens contra l’Explotació i l’Abús Sexual són, per tant, augmentar la consciència sobre l’explotació sexual i l’abús sexual dels nens, i la necessitat de prevenir tals actes; facilitar el debat obert sobre la protecció dels infants contra l’explotació sexual i l’abús sexual i ajudar a prevenir i eliminar l’estigmatització de les víctimes.

Aquest dia és per als nens i nenes, i per a tots els que interactuen amb els nens en la seva vida personal o professional –pares; autoritats locals i nacionals; professionals que treballen amb els nens, incloent educadors, entrenadors esportius, agents de l’ordre públic, etc.–, organitzacions no governamentals; el sector privat, perquè puguin establir debats entorn aquest fet i divulgar la necessitat d’actuar per protegir als nostres infants de l’explotació i de l’abús sexual que poden patir.

Des d’aquí vull encoratjar a desenvolupar accions en la mesura que cadascú cregui millor per fer difusió d’aquesta Jornada, com poden ser conferències a les escoles; discussions; projecció de pel·lícules sobre el tema de la violència sexual contra els infants; qualsevol acció que pugui ajudar a conscienciar als nens i joves sobre el risc que pateixen en quan a la explotació i l’abús sexual, sobre tot tenint en compte l’augment de l’ús de les xarxes socials, i poder evitar aquesta xacra social.

Aleshores haurem actuat com una societat responsable i solidaria.