SDP proposa una “racionalització” de les competències administratives

Autor: J. D.
Font: ARA
Publicat el: 15 de Novembre de 2015

SDP ha celebrat aquest dissabte una jornada d’informació per als membres de les llistes d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, les úniques parròquies on es presenten els progressistes amb l’objectiu de concretar un missatge clar respecte a un dels temes que consideren centrarà la campanya electoral d’aquestes Eleccions Comunals: la reforma de les competències i les transferències als comuns.

L’objectiu de les seves plataformes ‘Sentit Comú’ (SDP+independents) és el de “millorar la parròquia i garantir el benestar dels seus habitants”, segons ha explicat el candidat de la formació a cònsol major d’Andorra la Vella, Delfí Roca.

De fet, el programa comunal d’SDP se centrarà en quatre eixos: la qualitat de vida, els serveis comunals, la reactivació comercial i turística a les Valls Centrals i l’economia que ho finançarà. No obstant això, la jornada d’aquest dissabte ha estat dedicada al model d’administració pública. En aquest sentit, els d’SDP volen “racionalitzar els funcionaments de manera que no hi hagi duplicitats ni en la gestió ni en la despesa”.

Per a aconseguir-ho presenten un model semblant al que van plantejar en les Generals. Segons Delfí Roca els comuns són “molt més que un ajuntament –a Espanya– o una comuna –a França–” i per això volen que s’encarreguin d’organitzar administrativament el seu territori. Així, segons el seu model serien els responsables exclusius de la gestió, del dia a dia, d’oferir els serveis i “trobant solucions perquè això es financi”, ha explicat el candidat d’Andorra la Vella.

El Govern “i el Consell General, per sobre”, es reservarien, segons la proposta dels progressistes, per debatre les ideologies i marcar les pautes i línies d’evolució del país a mitjà i llarg termini. Roca ha insistit que “no volem tenir una administració duplicada, no ens podem permetre vuit administracions”, tot i que en el seu model les parròquies “mantindrien el rol que han tingut tradicionalment”.

A banda d’anunciar la seva proposta de reforma de les competències els d’SDP han tret pit, tot i només presentar-se en dues parròquies sota el logo de ‘Sentit Comú’, assegurant que “nosaltres hem liderat la precampanya perquè s’ha parlat de plataformes a tot arreu”, com ha dit Roca.

“Sentir al senyor Dolsa parlar de plataformes transversals sense sigles ja és un èxit”, ha afegit irònicament. Des de Socialdemocràcia i Progrés no han volgut insistir aquest dissabte en el debat sobre els problemes per tancar llistes per exemple a Encamp.