Bartumeu culpa el Govern que per Espanya Andorra sigui paradís fiscal

Autor: G. ALEMAN
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 8 de Juliol de 2015

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va acusar el Govern de manipulació a l’hora de justificar polèmiques com ara la inclusió del país en la ‘llista negra’ de Brussel·les.

El president de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP), Jaume Bartumeu, va atacar durament ahir la gestió de l’equip de Govern, als quals va acusar “d’aixecar-nos la camisa”. Entre els exemples que va posar per justificar les seves acusacions, hi ha la inclusió del Principat en la llista negra de paradisos fiscals de la Comissió Europea. Segons ells, sigui per error o no, Espanya va ser un dels països que va asse-nyalar Andorra. “Quan vaig deixar el Govern, el 2011, tant l’OCDE com Espanya ens hi havien tret. Ara hi tornem a ser”, va dir.

Bartumeu va acusar l’actual equip de Govern “d’una manipulació històrica” i “d’estar més a prop de la ficció que de la realitat”. En el cas que la comissió europea hagi inclòs Andorra dins la llista de països no cooperants en matèria de lluita contra el frau i l’evasió fiscal, el líder d’SPD va criticar que el portaveu de Govern, Jordi Cinca, “digués que la inclusió no es refereix ni a manca de cooperació ni a no donar informació quan, al portal de la comissió, veus que sí. La mateixa comissió desmenteix a Cinca”, va assegurar, tot afegint que “si la Unió Europea, amb qui estem negociant, ens veu així tenim un problema”. I és que, segons el president d’SDP, “quan t’han acusat de manca de cooperació, no és la millor posició per anar a negociar un acord d’associació”.

Altres exemples posats per argumentar la “manipulació històrica” és el cas dels euros andorrans. “Hi ha ciutadans que es queixen d’usurpació, numismàtics, col·leccionistes… és un exemple d’improvisació i de mala gestió de Govern, perquè encara s’atreveixen a dir que tot segueix el previst, com si usurpar fos el més normal.”

La davallada al Fitch

Les crítiques dels socialdemòcrates també van estar vinculades a la davallada d’un esgraó del Principat en el ràting de l’agència de qualificació Standard&Poor’s i la rebaixa de la qualificació creditícia dels tres bancs andorrans per part de l’agència de mesurament de risc Fitch.

“Govern no pateix, diu que és previsible i tot ho atribueix al cas BPA, però és que el cert és que Andorra ja havia baixat molt abans”. I és que segons el líder de SDP, la crisi i els convenis per impedir la doble imposició haurien influït prèviament en el descens.

Bartumeu va ser contundent: “No es pot canviar de discurs com ho ha estat fent. Ens volen aixecar la camisa i és un intent de manipulació de la veritat.”