Bartumeu acusa al Govern de DA de fer «prestidigitació política»

Autor: IVÁN ÁLVAREZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 8 de Juliol de 2015

En un exercici crític, el president d’SDP, Jaume Bartumeu, va assegurar que «ens acostem a una situació política on la sobreactuació i la manipulació de la història ens converteix en una norma d’activitat general en l’actuació del Govern».

A més, va assegurar que «assistim setmanalment a un exercici d’una veritable prestidigitació política, a una combinació de realitat i molta ficció, una mica de realitat ofegada en un basalt de ficció que acostumem a conèixer com aixecades de camisa».

Bartumeu va construir el seu discurs al voltant de tres arguments, de tres focus on, segons ell, resulta més flagrant la mala comunicació i gestió del Govern. En primer terme, va comentar la qualificació financera del país, en referència als informes d’Standard & Poors i Fitch Ratings, on la valoració d’Andorra va quedar rebaixada.

En aquest sentit, Bartumeu va criticar que la resposta del Govern mai sigui de preocupació o neguit i sempre asseguren que ja ho tenien previst i que aquesta valoració era esperada. El president del grup va afegir que «el Govern tot ho atribueix a qualsevol cosa menys a les seves negligències», i diu que no és causat pel cas BPA, sinó que des que DA va entrar a governar l’any 2011, el ràting ja ha anat baixant.

En relació a l’actualitat política,  Bartumeu va mostrar la seva disconformitat en relació a la nova inclusió d’Andorra en la llista de paradisos fiscals, fet que va qualificar de «preocupant», ja que el país està en un procés de negociació d’acostament amb la Unió Europa. El cap visible d’SDP creu que, «si la mateixa Unió Europea ens situa en una llista d’aquestes característiques, tenim un greu problema de país».

I finalment, una altra de les crítiques que va fer Bartumeu va ser la distribució dels euros andorrans. En aquest apartat, l’advocat va parlar de les queixes dels ciutadans «als quals se’ls ha usurpat la identitat», de queixes dels numismàtics i dels col·leccionistes estrangers.

El líder d’SDP va afegir que fets com aquest són els que, de veritat, preocupen a la Unió Europea a l’hora de plantejar-se la capacitat administrativa d’Andorra per assumir compromisos internacionals.