SDP aposta per reduir a deu els anys per adquirir la nacionalitat

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 15 de Juny de 2015

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) aposta per la rebaixa del nombre d’anys de residència al país de 20 a 10 anys per poder adquirir la nacionalitat andorrana. Segons la formació política, d’aquesta manera s’aconseguiria que un gran nombre de persones que fa molts anys que viuen a Andorra tinguessin no només el dret de vot, sinó també el de ser elegits.

El posicionament d’SDP en aquesta matèria és diferent del del Partit Socialdemòcrata (PS), que ha anunciat que impulsarà una iniciativa legislativa popular (ILP) que inclourà, entre altres aspectes, el vot dels residents. El secretari d’organització d’SDP, Joan Marc Miralles, qualifica de “curiós” que un partit polític amb representació parlamentària opti per aquesta via per introduir un canvi en aquest àmbit, quan la ILP és una figura pensada “per a la societat civil”.

El plantejament d’SDP és que s’ha de rebaixar d’una vegada per totes la xifra d’anys de residència per obtenir la nacionalitat andorrana “com a camí més efectiu i ràpid” per incrementar la població que pugui votar i a la vegada ser elegida. “No creiem que el que s’hagi de fer és donar només la meitat dels drets a les persones”, va explicar Miralles.

A més, el dirigent socialdemòcrata recorda que per atorgar el dret de vot als residents a través d’una ILP s’hauria de modificar l’article 24 de la Constitució, que tal com està redactada dóna el dret de sufragi només als andorrans. “Seria un procés feixuc”, va afirmar Miralles.

SDP considera, així doncs, que la prioritat passa per “ampliar la base electoral”, cosa que es pot portar a terme per majoria al Consell General i sense entrar en un procés molt més complex com seria la reforma de la Constitució.

En aquest sentit, des del partit es recorda que la reducció del nombre d’anys per adquirir la nacionalitat és una recomanació que el Consell d’Europa ha fet en diverses ocasions. “Creiem que s’ha de passar directament dels 20 anys actuals a 10, sense passos intermedis, perquè aleshores no canviaria res, i a més creiem que hi ha un consens social per fer-ho”, va assenyalar el secretari d’organització d’SDP.

Miralles troba que la rebaixa està justificada, i més si es té en compte que no tothom necessita 20 anys per poder-se nacionalitzar, ja que en cas de matrimoni, per exemple, tres anys de residència són suficients, la qual cosa suposa “una diferència molt gran”.

El dirigent d’SDP no pensa, però, que aquesta sigui una de les prioritats immediates dels demòcrates. “No els veig interessats per ampliar la base electoral perquè hi hagi més democràcia, que és del que es tracta. Ja els va bé el sistema actual”, va afegir Miralles.

SDP creu també que s’ha de començar a debatre a mitjà termini sobre la doble nacionalitat, ja que hi ha moltes persones que estarien disposades a fer-se andorranes si no haguessin de renunciar a la nacionalitat d’origen. Miralles opina que mentre existeixi la prohibició de la doble nacionalitat l’obligació del Govern és “fer complir” la llei si té constància que algú la infringeix.