Bartumeu presenta 4 esmenes al projecte de llei sobre l’IRPF

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 13 de Novembre de 2014

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha presentat quatre esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei de l’IRPF, especialment adreçades a suprimir un article –el 9– i una disposició final –la primera– que introdueixen noves facilitats de deducció de l’impost.

L’article que es vol suprimir introdueix una modificació “més que discutible” a l’IRPF mitjançant una nova disposició transitòria cinquena.

La modificació, que el conseller d’SDP refusa, estableix una exempció pels dividends que corresponen a beneficis no distribuïts obtinguts abans de l’aplicació de l’impost sobre societats.

L’exempció dels dividends a l’IRPF està motivada perquè la societat que els ha repartit ja ha tributat en l’impost sobre societats pels beneficis. En conseqüència, si es tornen a gravar quan l’accionista els rep, s’estaria davant d’un cas de doble imposició.

Ara bé, si resulta que els beneficis han estat obtinguts abans de l’aplicació de l’impost sobre societats, aquests beneficis no han tributat i, per tant, no té sentit declarar-ne l’exempció en l’àmbit de l’IRPF, segons SDP.

D’altra banda, la disposició final que es proposa suprimir introdueix una modificació, que SDP no accepta, a l’impost sobre societats.

Per poder gaudir de l’exempció prevista per evitar la doble imposició, en aquest cas a l’article 20.1 de l’impost sobre societats, es vol permetre, amb aquesta disposició final, que l’exempció també s’apliqui quan els dividends percebuts corresponguin a beneficis obtinguts abans de l’aplicació de l’impost sobre societats.

Si els beneficis no han tributat en l’impost sobre societats, perquè són anteriors a la seva aplicació, no hi ha cap doble imposició, i en conseqüència no té sentit permetre’n l’exempció.

SDP troba  “preocupant” que a poques setmanes de l’impost el Govern plantegi la modificació d’una llei votada fa tot just sis mesos i considera que, a les acaballes de la legislatura, Martí “només proposa normes en clau electoral, per afavorir els sectors més reticents al nou marc tributari”.