Els sindicats volen que SDP els doni suport contra la reforma

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 12 de Novembre de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, i el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, es van reunir ahir a la tarda amb una delegació de la Plataforma Sindical de Funcionaris. El secretari general de la Unió Sindical d’An­dorra (USdA), Gabriel Ubach, va explicar que durant la reunió van demanar a aquest grup de l’oposició ajuda per demostrar que la Llei de creació del pla de pensions “no és constitucional perquè una llei no pot ser retroactiva”.

Els sindicats es van adreçar per carta als coprínceps perquè intervinguin davant dels dubtes sobre la constitucionalitat d’aquesta reforma i el grup parlamentari socialdemòcrata també ho va fer en el mateix sentit. La postura de Socialdemocràcia i Progrés, que ha encarregat un informe jurídic sobre la llei, és que ara cal esperar a veure quina és la decisió dels coprínceps: si signen la llei o si la porten al Tribunal Constitucional.

En tot cas, Bartumeu va indicar ahir que veu “molt complicada” la possibilitat que es pugui interposar un altre recurs posteriorment, per a la qual cosa es necessitaria el suport dels dos grups de l’oposició. A més, aquesta formació considera que no és bo que l’alt tribunal s’estigui convertint “progressivament” en una segona instància legislativa, segons va assenyalar Bartumeu. La intenció de la Plataforma Sindical és interposar tots els recursos judicials possibles contra la reforma dels complements de jubilació, si bé tenen en compte també altres possibles accions. “No descartem res”, va reiterar ahir Ubach.

Un altre tema que es va abordar a la reunió d’ahir entre els dirigents d’SDP i els sindicats dels funcionis és el projecte de llei de regulació del dret de vaga. La postura d’SDP és que no es pot elaborar una llei d’aquesta importància “de pressa i corrent perquè es farà malament”. Bartumeu va opinar que s’hauria d’esperar a la propera legislatura per tractar una qüestió com aquesta i va indicar que no estan disposats “a córrer en funció del calendari electoral” del cap de Govern.