Bartumeu presenta quatre esmenes a la Llei de l’IRPF

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 13 de Novembre de 2014

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha presentat quatre esmenes al projecte de modificació de la Llei de l’IRPF, especialment adreçades a suprimir un article –el 9– i una disposició final –la primera– que introdueixen noves facilitats de deducció de l’impost.

L’article que es vol suprimir introdueix una modificació “més que discutible” a l’IRPF mitjançant una nova disposició transitòria cinquena. La modificació estableix una exempció pels dividends que corresponen a beneficis no distribuïts obtinguts abans de l’aplicació de l’impost de societats.

L’exempció dels dividends a l’IRPF està motivada perquè la societat que els ha repartit ja ha tributat en l’impost de societats pels beneficis. En conseqüència, si es tornen a gravar quan l’accionista els rep, s’estaria davant d’un cas de doble imposició.

Ara bé, si resulta que els beneficis han estat obtinguts abans de l’aplicació de l’impost de societats, aquests beneficis no han tributat i, per tant, no té sentit declarar-ne l’exempció en l’àmbit de l’IRPF. La disposició final introdueix un canvi a l’impost sobre societats.

Per gaudir de l’exempció per evitar la doble imposició es vol permetre, amb la disposició final, que l’exempció també s’apliqui quan els dividends percebuts corresponguin a beneficis obtinguts abans de l’aplicació de l’impost de societats.

Si els beneficis no han tributat en l’impost de societats, perquè són anteriors a la seva aplicació, no hi ha cap doble imposició, i per tant no té sentit permetre’n l’exempció, segons SDP.