Roig porta el comú a la Batllia per la falta de transparència informativa

Autor: MERITXELL PRAT
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Setembre de 2014

El conseller de la minoria laurediana adscrit a SDP, Josep Roig, ha complert finalment l’amenaça.

Després de deu mesos d’espera i “d’esgotar totes les vies possibles”, –Govern va desestimar el recurs d’alçada presentat per Roig el mes de juny– finalment el passat dia 4 va entrar una demanda a la Batllia per aconseguir que la majoria li respongui dues demandes d’informació que va fer el mes de novembre i de les quals encara no ha tingut resposta. Es tracta, concretament, del pla de viabilitat de Naturlandia i d’una explicació detallada del procés d’atorgament de subvencions a entitats esportives del 2013. “Instem a una acció judicial tutelar front a les actuacions irregulars d’un òrgan de l’administració pública com és el comú de Sant Julià de Lòria”, va declarar citant la demanda presentada, on també es recorda que “no són només els ciutadans que han de respectar la llei, també l’Estat –i els comuns són Estat– ha de respectar i complir la seva pròpia legalitat.

El conseller demana que el Tribunal conclogui que la cònsol major, Montserrat Gil, “no ha respectat la legalitat vigent” en no donar la informació sol·licitada en el termini màxim de dos mesos que fixa l’Ordinació d’Organització i funcionament dels comuns. Cal recordar, però, que el reglament no preveu sancions per l’incompliment de l’article 29. Amb tot, Roig va deixar clar que el seu objectiu no és buscar una sanció, sinó obtenir respostes. “El nostre únic interès és poder disposar de la informació. Quan una informació no li és resposta a un conseller de comú tampoc es respon a la resta de la ciutadania. Només per aquesta qüestió nosaltres forçarem fins on convingui perquè se’ns faciliti la informació”, va dir recordant que tan sols compleixen amb el seu “dret i deure” de control del comú.

En aquest sentit va explicar que encara té vuit peticions d’informació més fetes el passat 12 de juny per les quals tampoc ha obtingut resposta. La seva intenció és repetir el camí fet fins ara, però sense allargar-se tant en el temps. Així, aquesta setmana farà arribar una carta a la cònsol instant-la que compleixi el reglament de funcionament dels comuns i si la fórmula torna a fallar, tornarà a presentar recurs d’alçada a Govern, “si hi ha silenci administratiu, no ens tremolarà el dit a l’hora de presentar un nou recurs a la Batllia”, va advertir.

Sobre el possible empitjorament de les relacions amb la majoria, va indicar que els preocupa “però fins a cert punt. Em preocupa més la parròquia. La meva preocupació és que la majoria que governa actualment a Sant Julià està en la il·legalitat. I no em preocupa com a Josep Roig o com a comitè parroquial d’SDP, sinó que em preocupa com a ciutadà”, va manifestar. Roig va apuntar que seria la primera vegada que s’arriba a la Justícia per aquesta qüestió.