SDP compleix l’amenaça i demanda al Comú de Sant Julià

Autor: IMAR MARTÍNEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Setembre de 2014

Després de 10 mesos de tràmits, sol·licituds i espera, SDP ha fet l’últim pas legal que li quedava i ha entrat una demanda jurisdiccional a la batllia contra el Comú de Sant Julià de Lòria. Així ho va confirmar ahir el conseller del comú per SDP, Josep Roig, en una roda de premsa conjunta amb el coordinador del Comitè Local del partit, Josep Lluís Donsion.

La demanda la fa Roig al·legant la negació a la sol·licitud d’informació presentada en primera instància durant el novembre de 2014 i repetida al març d’aquest any perquè, segons Roig, no va rebre «cap mena d’informació ni explicació que justifiqués la demora o que argumentés una denegació de la tramesa d’informació». Amb aquesta acció, SDP compleix amb l’amenaça i du a terme una acció sense precedents: demandar davant la batllia un comú.

Els antecedents / Segons l’article 29 de l’Ordenació d’organització i funcionament dels comuns, la majoria governant té l’obligació de presentar, en un màxim de dos mesos, la informació sol·licitada per un consoller del comú afectat. Després de les dues peticions fetes per Roig a la cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, SDP va decidir presentar un recurs d’alçada a Govern per obtenir resposta. Segons Roig, després d’un «silenci administratiu al qual li tocaria a Martí com a cap de Govern justificar», el comú va respondre cinc de les set sol·licituds d’informació que s’havien fet. Però, segons Roig, aquesta informació va ser enviada després de tant de temps que molta d’ella estava «intencionadament desactualitzada». El conseller de SDP va justificar l’afimarció posant l’exemple del restaurant La Borda de Conangle i la relació dels propietaris amb el comú. Roig va explicar que, quan els hi arriba la informació demanada referent al tema, el propietari que apareix ja no l’és i n’hi ha un de nou. De fet, va afirmar que, segons la informació que els hi ha arribat, ja hi ha una tercera persona encarregada del restaurant.

La informació sol·licitada / La demanda presentada a la batllia fa referència als dos punts que no van rebre resposta després de presentar el recurs d’alçada. El primer és el pla de viabilitat de Naturlandia. Segons Roig, en principi existeixen dos plans: el primer que es va fer i un segon corregint errors o mancances d’aquest. L’altre punt que se sol·licita és la informació referent a les subvencions esportives atorgades l’any 2013, al·legant possible irregularitats per l’incompliment dels requisits establerts.

Roig va afirmar que el seu únic objectiu és «poder disposar de la informació» i es va mostrar molt crític amb l’actitud de Gil perquè considera que «no respondre una sol·licitud d’un conseller del comú és no donar-la tampoc a la població. A més, roig va sentenciar dient que «volem saber en què es gasten els diners perquè, sense anar més lluny, les despeses protocol·làries s’han multiplicat per tres.

Vuit peticions més / A més, Roig va informar que va presentar vuit peticions més al Comú de Sant Julià el passat 12 de juny. La sol·licitud era per rebre dades com la despesa de protocol, fires, publicitat o treballs per a altres empreses. Roig va afirmar que tampoc han rebut resposta i va apuntar que, si torna a passar el mateix, «seguirem els mateixos passos, però aquest cop en menys temps».