Vela qüestiona els premis literaris

Autor: Joan Antoni Guerrero
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 16 d'Agost de 2009

La política de premis literaris és un dels aspectes a revisar pel nou equip del ministeri de Cultura, segons ha explicat la ministra, Susanna Vela, que ha posat en dubte els beneficis que hagi pogut reportar al país la proliferació de guardons literaris que va promoure l’anterior Govern.

En aquest sentit, la col·laboració amb el grup Planeta i el premi Ramon Llull, que suposa una despesa mínima de 90.000 euros en la dotació del guardó, podria ser revisat. De moment, però, en aquesta última edició, Albert Pintat i José Manuel Lara havien signat un conveni que prorrogava per tres anys més l’organització conjunta del guardó. Amb Planeta també hi ha compromisos pel que fa al premi Carlemany, la continuïtat del qual està garantida. El que és motiu de profunda reflexió és la continuïtat o suspensió dels guardons Carlemany al mèrit que Juli Minoves va crear el desembre passat i que es van instituir mitjançant un decret. “Aquest és un altre dels dossiers que tinc sobre la taula, que vaig llegint i sospesem. El Carlemany de literatura sí que continuarà, però els altres ho estem pensant. Estem valorant què fem amb ells”, explica Susanna Vela. 

PREMIS ATÒMICS

La ministra considera que és necessari “intentar redreçar” aquesta política per “veure realment quin benefici cultural i social suposa tot aquest tipus  ’estratègia”. Així mateix, considera que “cal que ens asseguem per valorar el tema dels premis i pensar en què hem de fer i reflexionar si realment estem fomentant la lectura o l’escriptura perquè jo en tinc seriosos dubtes, quan veig tots aquests premis atòmics”. Segons la ministra, no creu que la política cultural en els últims anys hagi provocat “que la gent llegeixi més ni que hi hagi més escriptors, si més no que d’Andorra surtin més novel·listes o  poetes”. En aquest sentit, creu que quelcom de semblant passa en altres àmbits: “Tot això passa per l’acció cultural i en altres camps també, com el de la producció audiovisual o l’edició”. Pel que fa a la literatura, la política de l’anterior Govern es va centrar a dirigir els màxims esforços a reafirmar la participació en els premis literaris del grup Planeta o, el que és el mateix, en les plataformes de llançament de novetats d’aquest segell editorial. Els premis són de diferent envergadura, però la seva promoció suposa més de 100.000 euros anualment. Actualment, el Govern participa en els premis Fiter i Rossell de novel·la en català, el Carlemany i el Ramon Llull. Els guardons al mèrit els va instituir l’any passat el Govern com una mena de premi Príncep d’Astúries autòcton. Tot i dur el nom de Carlemany, com el tradicional  premi de novel·la, els guardons es lliuren al desembre. La primera edició es va fer en una gala matinal a l’Auditori Nacional, a Ordino. Als quatre premiats se’ls  va obsequiar amb 15.000 euros cadascun i el condicionament de l’espai per a la transmissió televisiva va suposar un cost de 36.000 euros. En el darrer any, l’anterior Govern havia anunciat noves accions pel que fa a la literatura que, novament, implicaven el grup Planeta. En aquest cas es volia fer una residència per a escriptors estrangers que volguessin passar temporades al Principat per escriure les seves obres.

pdf3.jpg