El centreesquerra d’Andorra consensuarà la reforma fiscal

Autor: montse martínez
Font: el periódico
Publicat el: 28 d'Abril de 2009

El vencedor de les eleccions d’Andorra, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, va oferir ahir un pacte d’Estat al seu principal rival, la formació liberal, per consensuar les importants reformes econòmiques que ha d’encarar el país en aquesta legislatura, i per definir el seu encaix a Europa. Una reforma fiscal i una llei que reguli l’intercanvi d’informació bancària, condició per deixar de ser paradís fiscal, són els dos grans reptes econòmics que afronta el principat pirinenc.

El Partit Socialdemòcrata es va imposar diumenge a la Coalició Reformista (antic PLA), i va desbancar d’aquesta manera del poder la dreta després de 14 anys d’hegemonia. Bartumeu, que va aconseguir 14 escons dels 28 que hi havia en joc, es va quedar a tan sols un de la majoria absoluta. Des que el 1993 Andorra va aprovar la seva Constitució, les de diumenge van ser les cinquenes eleccions legislatives.

Fent ús de la referència històrica dels pactes de la Moncloa –els acords adoptats el 1977 a Espanya pel Govern d’Adolfo Suárez amb els principals partits, sindicats i sectors empresarials per abordar les dificultats econòmiques de l’època–, els socialdemòcrates van allargar ahir la mà als liberals.

Un oferiment acceptat des de la «humilitat» pel líder de la Coalició Reformista, Joan Gabriel. «És el que necessita Andorra», va dir ahir el candidat derrotat, que va afegir: «El que més preocupa és el país, no la cadira». Gabriel, que va substituir l’excap de Govern Albert Pintat com a cap dels liberals, es va comprometre a treballar des del Parlament per garantir la tranquil.litat que el país necessita.

UN CANVI «TRANQUIL» / Bartumeu, que va advocar ahir perquè hi hagi un canvi «tranquil», no va dubtar no obstant a recriminar als liberals «haver perdut quatre anys» al resistir-se a pactar la reforma fiscal. «Hem perdut credibilitat a l’exterior», va dir el líder del centreesquerra per recordar que la legislatura passada va fer un oferiment al partit que llavors era al Govern i va rebre el rebuig com a resposta.

El líder socialdemòcrata va explicar que ahir mateix es va posar en contacte amb el representant de Nicolas Sarkozy –copríncep andorrà en qualitat de president de França–, Christian Frèmont, per comunicar-li el compromís d’iniciar els canvis legislatius necessaris per posar fi al secret bancari a partir del mes de juny. Bartumeu es va posar a disposició dels bancs andorrans per ajudar- los a encarar aquestes modificacions profundes.

UNA PORTA OBERTA A EUROPA / El Partit del Socialistes de Catalunya (PSC) va celebrar ahir l’èxit socialdemòcrata andorrà. La candidata del PSC a les eleccions europees Maria Badia va argumentar que aquesta victòria portarà el país cap a la modernització i obrirà la possibilitat que Andorra entri algun dia a la UE.

Canvis ELS CAVALLS DE BATALLA

EL SECRET BANCARI  La llei que posarà punt final al secret bancari ha d’establir les bases per les quals Andorra firmi convenis amb més d’una vintena de països, entre ells Espanya i França, que l’obliguin a facilitar dades bancàries a petició d’aquests països quan tinguin indicis que s’hagi comès alguna evasió fiscal. La informació només es facilitarà després que hi hagi hagut una petició prèvia i amb una argumentació raonada. La banca andorrana insisteix molt en aquesta explicació per poder tranquil.litzar molts clients preocupats.

IMPOSTOS DIRECTES  El principal canvi haurà de passar per la introducció de la imposició directa –la seva absència ha estat una de les característiques del principat sobre els rendiments per treball. Uns impostos directes que seran aplicables també als beneficis de les activitats econòmiques. En el capítol d’impostos indirectes, la reforma ha de suposar la supressió dels que existeixen ara (fins a sis de diferents) i la implantació d’un IVA aplicable a totes les activitats econòmiques que comporten vendre productes o oferir serveis.

pdf3.jpg