Bartumeu aposta per uns “Pactes de la Moncloa” a l’andorrana

Autor: Iago Andreu / Enric Guinart
Font: El Periòdic
Publicat el: 28 d'Abril de 2009

Ja ho va advertir la nit electoral i ahir va complir amb les amenaces: ara cal posar-se a treballar. El guanyador de les eleccions, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, té previst marxar alguns dies, pocs, de vacances, però abans vol deixar embastades algunes qüestions: reunions amb els candidats del PS, elegits i no elegits, i els primers contactes amb les altres forces polítiques per parlar del que ha estat un dels leitmotivs de la campanya electoral de l’Alternativa: la necessitat de grans pactes d’Estat per elaborar la constitució econòmica i l’acord d’associació amb la Unió Europea.
Per exemplificar-ho, i tenint en compte que concedia una entrevista a la televisió pública de Catalunya, el líder socialdemòcrata es va referir als Pactes de la Moncloa, que els partits i els agents socials espanyols van tancar el 1977 per definir el model polític i econòmic en plena transició espanyola. Les circumstàncies no són les mateixes, òbviament, però tenen algunes similituds, com per exemple la presència d’una crisi econòmica brutal que se solapa amb l’esgotament d’un model de creixement.
Per tant, es tractaria de fer uns Pactes de la Moncloa a l’andorrana, que tindrien dues vessants. D’una banda, la vessant econòmica, que implicaria posar en marxa el nou model fiscal i arribar al gran pacte pel treball i els desenvolupament econòmica. De l’altra, la vessant més política, per bé que amb una càrrega econòmica indiscutible, que consistiria en assolir un acord d’associació amb la Unió Europea. El principal destinatari d’aquesta oferta de pacte és la Coalició Reformista, per bé que el líder del PS no descarta incloure-hi ApC. Els contactes començaran amb la formació que lidera Joan Gabriel, per raons de deferència i també perquè és amb la que, en principi, hi ha més coincidències programàtiques, especialment pel que fa a política fiscal i a relacions amb Europa.
SUPORT SOCIALISTA La proposta d’encaix amb Europa defensada per Bartumeu va rebre ahir el suport clar dels socialistes espanyols i catalans que es congratulen de la victòria socialdemòcrata a les eleccions de diumenge. “Bartumeu representa valors moderns, com ara la integració, el diàleg i l’encaix a Europa”, va declarar la secretària de relacions internacionals i cooperació del PSOE, Elena Valenciano, que també va elogiar la referència als Pactes de la Moncloa.
Valenciano va manifestar la seva confiança en que, amb el retorn dels progressistes al poder després de 14 anys d’executius liberals, s’accentuïn les reformes i l’acostament a Europa: “És un projecte que pot reanimar-se i donarem suport a Bartumeu en aquest sentit”, va afirmar en referència a l’associació amb la UE. “En tot allò en el que puguem col.laborar, Bartumeu pot comptar amb el suport del Govern espanyol i del PSOE”, va afegir-hi Valenciano, per després concloure: “Andorra s’està movent en la bona direcció”. El PSC, per la seva banda, va anar més enllà i va afirmar que la victòria del PS deixa oberta la porta a una futura entrada del Principat a la Unió.

LA QÜESTIÓ FRANCESA
Ara bé, l’assumpte més urgent que haurà de resoldre el nou Consell i el nou Govern és el de l’intercanvi d’informació bancària a la demanda. En aquest sentit, Bartumeu va rebre ahir una trucada del representant del copríncep francès, Christian Frémont, per posar les bases d’un diàleg que França vol que sigui fluid mentre durin les negociacions internes que han d’acabar en una reforma del secret bancari.

pdf3.jpg