Les finances, el clima i una Europa solidària

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 19 de Novembre de 2019

Ara fa sis anys, el desembre del 2013, vaig llegir un llibre (La gauche n’a plus droit à l’erreur) de l’ex-primer ministre francès  Michel Rocard i de l’economista Pierre Larrouturou sobre la crisi econòmica global, l’atur, l’augment de les desigualtats i la crisi financera.

Els autors feien una anàlisi contundent de la situació.

“Crisi social, crisi financera, crisi ecològica, crisi alimentària, crisi democràtica… En força àmbits les nostres societats s’acosten a un punt on no es podrà tornar enrere, un punt de basculament. França, Europa i el planeta sencer estan a un encreuament de camins. Per al millor i per al pitjor…”

Vet aquí un llibre que és un bon suport en la reflexió i l’acció dels progressistes per aconseguir millorar la societat.

El mes d’agost, a la Universitat d’estiu del PS francès a La Rochelle, vam escoltar Pierre Larrouturou i altres eurodiputats debatre a l’entorn del futur d’Europa. Pierre Larrouturou ens va obsequiar aquell dia amb el llibre Finances, climat, Reveillez-vous!, escrit amb Anne Hessel i Jean Jouzel, publicat l’octubre del 2018. Els autors hi pregunten: “Desordre climàtic, desocupació i augment dels llindars de pobresa, crisi financera, crisi d’Europa… estem condemnats al caos?”

En el marc de les relacions internacionals d’amistat i col·laboració que mantenim amb altres organitzacions progressistes hem assistit el dissabte 16 de novembre a la Journée Nationale del partit polític francès d’esquerra reformista Nouvelle Donne.

El partit va ser fundat l’any 2013 per membres d’un corrent del PS francès en desacord amb l’orientació política que agafava i té el seu origen en el col·lectiu Roosevelt, creat el 2012 per Pierre Larrouturou, Stéphane Hessel i Edgar Morin. S’inspira en el president Franklin D. Roosevelt, que el 1930 va llençar el programa polític de New Deal per treure els Estats Units de la depressió.

Nouvelle Donne defensa solucions pragmàtiques, que toquin de peus a terra, però fonamentades en valors essencials com el progrés i la justícia social, el respecte de les persones i del seu entorn natural. És a dir, que compartim el mateix àmbit d’acció política progressista.

La participació en la jornada de dissabte ens ha permès seguir una taula rodona entorn de la preparació de les eleccions municipals franceses de l’any vinent en les quals Nouvelle Donne proposa sumar esforços per poder fer avançar en comú propostes progressistes.

El diputat europeu Pierre Larrouturou va presentar un resum de la seva tasca al Parlament Europeu que està duent a terme dins el grup parlamentari S&D, que reuneix els eurodiputats socialdemòcrates i progressistes.

Dissabte, a París, vam parlar que s’acosta un nou espetec financer i de la necessitat d’encarar els problemes parlant clar.

L’informe anual 2018 de l’Associació de Bancs d’Andorra, publicat aquest estiu, ha confirmat, per intentar potser convèncer els més escèptics, que tenim bancs menys rics, la qual cosa és inherent a la consolidació d’uns treballadors més pobres.

La sortida d’aquest cul de sac l’hem de buscar a Andorra, però no la podrem pas dur a terme sense una bona relació amb Europa.

També hem parlat d’això a París aquest cap de setmana acordant amb Pierre Larrouturou una nova entrevista per analitzar l’actual procés de negociació de l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea.

Al capdavall coincidim amb els amics francesos de Nouvelle Donne que una política econòmica progressista requereix enfortir els drets civils, millorar els serveis socials i dignificar el treball.

Per a nosaltres les polítiques socials són la nostra primera raó de ser perquè quan una societat pateix una fractura social i es trenca, els primers que cauen són els més vulnerables.