SDP vol construir prop d’un centenar d’habitatges socials a Santa Coloma

Autor: RUBÉN PINEDO RODRÍGUEZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 31 de Març de 2019

Progressistes-SDP vol construir prop d’un centenar d’habitatges socials a la Borda de Sales, uns terrenys que es troben tot just a baix del cementiri de Santa Coloma i que són propietat del Govern.

Es tracta d’una proposta que va sorgir l’any 1991, quan el president de la formació, Jaume Bartumeu, era ministre de Finances. En aquell moment, el Govern va promoure un concurs d’idees amb l’objectiu d’aprofitar els 4.430 metres quadrats de parcel·la per construir tres blocs de pisos, els dos primers de sis habitatges per replà i el tercer amb cinc habitatges per replà.

En total, es va preveure que el projecte podria donar com a resultat un total de 95 habitatges i 140 places d’aparcament, que se situarien als soterranis dels edificis, dividits en dos nivells. El tipus d’habitatge que es proposava construir llavors tenia al voltant de 90 metres quadrats que permetien incloure unes tres habitacions per pis.

El candidat d’SDP, Josep Roig, va explicar els detalls del possible projecte al mateix terreny on es construirien els blocs. Roig va destacar que la proposta va sorgir de “l’esperit d’anticipació” del Govern de l’època, que segons indica va ser capaç de preveure que avui dia podia haver-hi un problema amb l’habitatge que requerís que l’administració pogués oferir pisos socials.

En aquest sentit, el candidat d’SDP va criticar l’actual Govern de DA per no haver contrarestat el problema a temps: “Hem tingut durant vuit anys un Govern reactiu que no ha anticipat res, i part dels problemes que avui tenim s’han produït per aquesta manca d’anticipació”.

D’altra banda, Roig va apel·lar al consens entre les forces polítiques com a part fonamental per solucionar la crisi de l’habitatge, posant com a exemple l’acord al qual van haver d’arribar els diferents partits per a signar la Constitució l’any 1993.

SDP vol que el finançament per a construir els pisos socials a la Borda de Sales surti del fons de reserva de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), una proposta que, segons va explicar el candidat, va posar sobre la taula l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (ACODA) i que el partit ha inclòs en el seu programa electoral.

Malgrat que encara no es coneix quina podria ser la inversió que es destinaria en aquest projecte ni de quants diners disposa el fons de reserva de la CASS, Roig va apuntar que aquesta seria una mesura d’urgència i que, per tant, s’hauria de portar a terme encara que es tracti d’una inversió molt gran. Així mateix, el número 1 d’SDP va destacar que aquest projecte donaria una rendibilitat d’entre el 3% i el 5%, per la qual cosa suposaria, a més, una inversió beneficiosa per a la CASS.

ROIG DEMANA UN GOVERN MÉS TRANSPARENT
Josep Roig va aprofitar la presentació de la proposta de construir pisos socials a la Borda de Sales per demanar que el pròxim Govern sigui més transparent i doni més informació tant a la població com als partits sobre els assumptes de l’administració.
Roig es va referir al desconeixement de la resta de formacions sobre la quantitat de diners que hi ha al fons de reserva de la CASS com a exemple de la falta de transparència de DA al front de l’executiu.
Així mateix, va fer referència a altres qüestions com l’acord d’associació amb la Unió Europea, afegint que els ciutadans i els representants polítics necessiten “tenir la informació sobre la taula”.
Per aquest motiu, i per tal de poder “prendre decisions encertades”, Roig va demanar més informació la legislatura que ve: “Volem que a partir del 8 d’abril el proper Govern que hi hagi sigui obert, que posi a disposició de tots la informació i, sobretot, que sigui transparent i estigui lliure de corrupció”.