Vot judicial sí? Vot judicial no?

Autor: ELISABET ZOPPETTI
Font: BONDIA
Publicat el: 29 de Març de 2019

Fa dies que se sent soroll, no crec que sigui d’espases, i han aparegut notícies als diaris del país: PS i Liberals han posat en dubte la custòdia del vot judicial.

Si no m’equivoco i les meves informacions són correctes, des del 25 de març tots aquells que vulgueu, podeu passar per la Batllia a dipositar el vostre vot. Hi ha gent que prefereix estalviar-se el pas pel comú per anar a votar o bé sap del cert que el dia 7 d’abril no podrà fer-ho personalment, per qualsevol altre motiu. El nostre sistema electoral ens dona aquesta possibilitat des de fa temps. Tots recordem les imatges, que cada vegada que entrem en període d’eleccions ens ofereix la televisió, de gent entrant a les cabines de votació que s’instal·len a la Batllia.

Ara, però, els dos partits esmentats posen en dubte aquest sistema de vot. Ara ha sorgit aquesta preocupació, o és un dubte latent que s’ha manifestat en aquest període electoral? Aquesta és la pregunta.

No vull ni imaginar la resposta a aquesta pregunta, doncs suposaria posar en dubte –encara que soni redundant– tots o molts dels anteriors processos electorals. Car la conseqüència lògica, si la resposta fos afirmativa, és que els vots emesos a la Batllia han estat manipulats… sempre? En quantes ocasions? Com? No és ara el moment de posar en qüestió les anteriors eleccions, doncs s’apodera de nosaltres la sensació que res s’ha fet correctament i que el resultat real dels comicis podia haver estat un altre. No em voldria repetir, però no és el moment.

Personalment confio en el vot judicial. El nostre sistema judicial ens ofereix plena garantia en aquest aspecte, i hem d’estar segurs que allò que els nostres conciutadans van votar és el que ha quedat reflectit fins ara.

Jo, que he estat interventora a Escaldes-Engordany en diverses ocasions, us puc assegurar que el protocol que es segueix és estricte i el vot arriba als col·legis electorals en condicions òptimes. Uns dies abans de la votació, es fixa l’hora al matí per poder realitzar el vot judicial en cada col·legi electoral, sempre abans de l’obertura dels col·legis, a les 9.00 hores. Concretament, la darrera vegada ens van convocar abans de les 7.00 del matí. Van assistir dues senyores batlles, dividint el llistat d’electors en dos: de la A a la M; i de la M a la Z. Hi havia un interventor per cada partit que presentava llista, i es va verificar vot per vot, introduint-lo en la seva urna corresponent.

La nostra democràcia possiblement no és perfecta, com cap democràcia del món. Sabem que tot és millorable, però posar en dubte el vot judicial, introduint subreptíciament la sospita d’irregularitats o que seria necessari que la policia en faci custòdia, és, en la meva humil opinió, anar molt lluny i posar en qüestió l’opinió del poble sobirà quan cada quatre anys s’ha manifestat a les urnes. No en fem un motiu de controvèrsia.

Per tot això, m’adreço a tots aquells que vulgueu anar a dipositar el vostre vot a la Batllia.Sigui quina sigui la motivació, aneu-hi amb tota tranquil·litat, el vostre vot estarà segur fins que el dia 7 d’abril, quan es tanquin els col·legis electorals i s’obri l’escrutini, el vostre vot  es comptabilitzarà amb tots els que hagin estat dipositats el mateix diumenge.