Sí al progrés, sí a l’hotel Casamanya

Autor: FELIP GALLARDO
Font: BONDIA
Publicat el: 21 de Març de 2019

Fa mesos que a Ordino ens trobem davant d’un problema que, amb voluntat política i recursos públics, es pot resoldre d’una manera brillant. L’hotel Casamanya, a l’entrada d’Ordino, s’està degradant, quinze anys després del seu tancament. Tots coincidim que dona una mala imatge a la nostra parròquia, i cal, en conseqüència, que fem un esforç tots plegats per recuperar aquest patrimoni d’Andorra. La cultura no és un luxe ni una despesa, i els progressistes la valorem com un bé comú al servei de les persones.

La cultura també és una eina molt potent d’inclusió, de cohesió i de transformació social.

La cultura posseeix també un enorme potencial com a model productiu, no només per la seva capacitat de generar riquesa i llocs de treball, sinó com a valor d’atractiu turístic. I és per això que Progressistes-SDP volem donar suport a la cultura des d’una doble perspectiva: des de la diversificació de l’economia, donant suport a les noves oportunitats de negoci relacionades amb el mecenatge i la indústria cultural, artística i creativa del país; i des del turisme cultural, promocionant l’oferta cultural i creativa del país com a reclam i atractiu turístic.

Per això, Progressistes-SDP volem que l’hotel Casamanya esdevingui el nou museu nacional d’Andorra, un museu modern que capti l’essència del passat i posi en valor la riquesa de la nostra història.

Serà un altre atractiu per al nostre país, un equipament que, juntament amb l’Auditori Nacional, Casa Rossell, el Museu Areny-Plandolit i el Museu de la Miniatura, donarà un incentiu addicional al turisme cultural i de qualitat que molts volen però que el Govern sortint no ha fet cap acció per atreure.

Aquesta és la nostra proposta. Una proposta que potser ajudarà el Comú d’Ordino a trobar una activitat per a les instal·lacions d’Andorra Congrés Centre Ordino, perquè al capdavall tot es pot fer si hi ha voluntat, una vocació decidida per valorar el que ja tenim a casa. Per si algú no coneix l’ACCO, va ser la seu d’Ordino Studio, un altre nyap a la llarga llista de pífies de DA. Van mantenir el suport a una idea “emprenedora” que va deixar un forat de 2,3 milions d’euros. El Govern li havia fet d’avalador en ajuts que superaven els 700.000 euros, diners públics que no s’han recuperat.

Aquest pròxim mes d’abril ens trobem davant la possibilitat d’un canvi real, d’avançar cap a un futur millor per a totes i tots els ciutadans d’Andorra, davant de l’esperança que Ordino esdevingui un lloc millor per viure, i també perquè sigui el centre de la vida cultural del país.

Ja estem tornant a escoltar els mateixos cants de sirena del 2015: la desviació de la Massana, l’organització d’estades esportives i molts més anuncis que, en definitiva, si no hi ha voluntat política, es deixaran al calaix.

Caldria poder escoltar els consellers sortints de DA, Fillet i Missé, que haurien d’explicar per què no s’ha fet el que va prometre DA el 2015.

Tot esperant a veure si ens ho expliquen, o callen, nosaltres presentem una proposta positiva, per Ordino i per Andorra: el museu nacional d’Andorra a l’hotel Casamanya.