Roig comparteix algunes propostes de la CEA però discrepa de l’objectiu

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 30 de Gener de 2019

Progressistes-SDP coincideix amb la Confederació Empresarial Andorrana que la diversificació econòmica és una qüestió de necessitat, “gairebé de supervivència”, i en comparteix algunes de les seves propostes. Amb tot, discrepa amb l’objectiu fonamental, que pels progressistes no és incrementar el PIB com apuntava la CEA, sinó que la diversificació econòmica “reverteixi en el conjunt de la ciutadania i en el seu benestar”.

Així ho van explicar ahir el conseller lauredià i cap de la llista nacional de Progressistes-SDP en les eleccions generals del 7 d’abril vinent, Josep Roig, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, un cop “llegit” i “estudiat” el document que la CEA va fer arribar la setmana passada a les formacions polítiques amb tota una sèrie de propostes per tal d’assolir la diversificació per si consideraven incorporar-les als seus programes electorals.

Roig, que va remarcar que es tracta d’un tema que “sí o sí s’ha d’incloure a l’agenda política”, ja que “el model econòmic de creixement de l’Andorra dels 80 està esgotat i si no es transforma el país va a la fallida”, va defensar que, sense excloure que la diversificació comporti un increment del PIB, pels progressistes l’“economia ha d’estar al servei de les persones i la seva diversificació ha d’estar orientada cap al benestar de les persones”.

Tot i la visió diferent en l’objectiu que ha de tenir la diversificació econòmica, Roig va explicar que sí que es comparteixen amb la CEA algunes de les propostes, com poden ser les relacionades amb l’àmbit tecnològic al voltant del blockchain, algunes de lligades a l’àrea de benestar i l’esport, així com en l’aposta per nous sectors com la biotecnologia i la indústria cinematogràfica.

Precisament, respecte a aquesta última, Roig va anar més enllà i va apostar per “ampliar-ho a tota la indústria cultural”.

Així mateix, el candidat a cap de Govern dels progressistes va destacar que sigui com sigui, tant el model que proposa la CEA com el que defensa la formació “passen indiscutiblement per un bon acord d’associació amb la Unió Europea”, així com també per “una reforma veritable de l’Administració pública”.

En aquest sentit, Roig va precisar que la reforma ha de passar per una simplificació dels processos administratius, per la creació d’una administració electrònica integrada i per l’establiment de models de col·laboració entre sector públic i sector privat.

Per la seva part, Bartumeu, que va insistir que la preocupació ha de ser per “com es pot resoldre la fractura social”, va aprofitar per carregar contra el fracàs de l’obertura econòmica plantejada per l’executiu de DA, un fracàs que va atribuir a la “manca de seguretat jurídica”. El líder de Progressistes-SDP va instar el Govern a deixar de banda “la propaganda” i a explicar realment quantes empreses i llocs de treball s’han creat arran de l’obertura econòmica.

“Escoltem i parlem molt”

“Parlem i escoltem molt però no hi ha res tancat.” Així va respondre el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, en ser interpel·lat amb relació al treball de cara a les eleccions generals vinents, una feina en què la formació “segueix la línia de mirar d’incorporar persones que comparteixin la necessitat de redreçar el país des d’uns plantejaments progressistes”.

Així mateix, Bartumeu, que va reiterar que on segur que no hi haurà una candidatura territorial és a la Massana i Canillo, va destacar que no només es treballa per fer llistes, sinó per presentar-les de la millor manera, i que es busca fer-les el més paritàries possibles.

A més, va afegir, es fa sense fer càlculs sobre si la presència de la formació en una parròquia o una altra pot o no ajudar un partit o l’altre.