Progressistes-SDP creu que la diversificació econòmica ha de servir per incrementar el benestar social

Autor: M. F.
Font: ARA
Publicat el: 30 de Gener de 2019

Progressistes-SDP considera que la diversificació econòmica ha de “contribuir a incrementar el benestar de les persones”. Aquesta és la principal reflexió que es fa des de la formació política arran de les propostes sobre innovació de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que comparteixen en part.

D’aquesta manera, destaquen que la diversificació econòmica és “una qüestió de necessitat i de supervivència”, ja que l’actual model en què Andorra va basar el seu creixement està “obsolet” i, per tant, tal com ha exposat el candidat a cap de Govern per SDP, Josep Roig, o hi ha una transformació “o Andorra està abocada a la fallida”.

Però més enllà del que defensa la CEA, que aquesta diversificació ha de tenir com a principal objectiu incrementar el PIB, des de Progressistes-SDP es pensa que l’objectiu prioritari seria contribuir a l’increment de la riquesa dels ciutadans i a acabar amb “la fractura social, amb les dues andorres”, que tal com ha destacat el president de la formació, Jaume Bartumeu, existeix actualment.

En aquest sentit, Bartumeu ha lamentat que no hi hagi dades exactes sobre els llocs de treball o quantes activitats noves s’han generat arran de l’obertura econòmica i ha afegit que si realment no hi ha hagut un major impacte de la inversió estrangera és per la inseguretat jurídica que ha caracteritzat els vuit anys de govern demòcrata.

Des d’SDP es posa en relleu que comparteixen amb la CEA que aquesta diversificació econòmica passa per potenciar sectors com ara el tecnològic, el del benestar o la indústria cultural. Tal com ha concretat Roig, es considera que un bon model de diversificació econòmica ha d’estar vinculat, en primer lloc, a “aconseguir un bon acord amb la Unió Europea” i, en segon lloc, a emprendre una reforma del model de l’administració pública centrada en punts com la simplificació dels processos, l’impuls a l’administració electrònica i en establir models de col·laboració público-privats.

Bartumeu ha destacat que no els sembla “malament” que des de la CEA s’hagi pres la iniciativa de fer arribar a les formacions polítiques aquest document i, de fet, des de Progressistes-SDP es té clar que la qüestió de la diversificació econòmica s’ha d’incloure “sí o sí” a l’agenda política.

En l’habitual roda de premsa setmanal de la formació, Bartumeu s’ha referit també al greuge comparatiu que consideren que el Govern fa amb l’increment a les pensions més baixes, només a les persones que viuen al país. En aquest sentit, ha defensat que això entra en contradicció amb les directrius marcades per la UE i, en aquest sentit, creu que l’executiu “rectificarà”, ja que s’està davant “una barbaritat” que potser, ha assegurat, ha estat “fruit de la precipitació”.

Quant a l’elaboració de les llistes, en l’àmbit territorial Bartumeu ha reiterat que excepte a la Massana i Canillo es continua treballant per ser present a totes les parròquies i que en aquestes negociacions s’està “escoltant molt i parlant molt”.

El president de la formació ha destacat que es vol que aquestes llistes siguin el màxim de paritàries possible i que precisament la dificultat a incorporar dones ha allargat el procés de converses.