Una delegació d’SDP ha visitat San Marino

Autor: REDACCIÓ
Font: FORUM
Publicat el: 23 de Juliol de 2018

Jaume Bartumeu i la responsable de relacions internacionals, Marian Sanchiz, han tingut durant tres dies trobades a nivell institucional i reunions amb diferents forces polítiques del centre-esquerra sanmarinès.

El dijous al matí es va mantenir una primera reunió amb la consellera independent Giovanna Cecchetti, obrint-se a un ample diàleg polític sobre diversos temes d’actualitat de recíproc interès per ambdós països.

Es van intercanviar punts de vista sobre la situació política i la problemàtica del sistema bancari i financer així com pel que fa a les relacions amb el Fons Monetari Internacional.

Bona part de la trobada fou dedicada a analitzar les perspectives de futur dels petits estats i la incidència en aquest àmbit de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

El dijous al migdia es dugué a terme una reunió amb Mateo Rossi, president del Partito dei Socialisti e dei Democratici i el responsable de relacions internacionals, Gerardo Giovagnoli. Amb aquest partit es va analitzar també la situació del sistema financer en ambdós països així com l’especial i delicat escenari que comporta, per a un petit estat, l’adhesió al Fons Monetari Internacional.

Les dificultats d’accedir, des de l’oposició, a una informació transparent del que s’està negociant amb la Comissió Europea foren altres aspectes debatuts en aquesta trobada. Tanmateix ambdues forces polítiques varen coincidir en una voluntat comuna de reforçar l’embrancament amb la Unió Europea.

El divendres Jaume Bartumeu va mantenir una trobada amb el Segretario di Stato (ministre) pels Afers Exteriors, Nicola Renzi.

En la reunió la delegació d’SDP, que anava acompanyada per la parlamentària sanmarinesa Giovanna Cecchetti, va expressar la nostra ferma voluntat d’embrancament amb la Unió Europea exposant a Nicola Renzi que fou precisament el govern que presidia Jaume Bartumeu el 2010 que va adreçar-se a la Comissió Europea per obrir el camí cap a la negociació d’un acord d’associació.

Després d’aquesta trobada amb el màxim responsable sanmarinès de la negociació amb la Unió Europea, Jaume Bartumeu fou rebut al Palazzo Publico en audiència pels Capitani Reggenti (Caps d’Estat) de San Marino, S. E. Stefano Palmieri i S. E. Matteo Ciacci.

Durant bona part de l’audiència es va parlar del procés de negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Finalment, el divendres al vespre, la delegació d’SDP va mantenir una llarga reunió amb el president del Grup parlamentari de Sinistra Socialista Democratica, Giuseppe Morganti i amb la consellera Vanessa d’Ambrosio, presidenta de la delegació nacional de San Marino a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Sinistra Socialista Democratica és el principal partit de la coalició que governa a San Marino.

La trobada es va centrar en el desenvolupament de l’acord monetari amb la Unió Europea i en l’estat d’avançament de la negociació amb la Comissió Europea de l’acord d’Associació. També es va analitzar la situació del sector financer.

L’enfortiment de la col·laboració entre Víctor Naudi, el portaveu parlamentari d’SDP que participa a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i Vanessa d’Ambrosio, amb la qual coincideixen en les reunions del Grup parlamentari socialista a Estrasburg, també fou tractada en la reunió.

La televisió pública de San Marino va fer un ample reportatge de la visita de la delegació andorrana, entrevistant a Jaume Bartumeu.

Durant l’estada a San Marino Jaume Bartumeu ha mantingut també diverses entrevistes personals amb polítics sanmarinesos amb els quals ha mantingut estretes relacions en els darrers anys com Antonella Mularoni, que fou Segretaria di Stato (ministra) d’afers Exteriors i Domenico Bernardini, entre altres.