Pacte per la natura, el clima i la transició ecològica

Autor: DELFÍ ROCA
Font: BONDIA
Publicat el: 19 de Juliol de 2018

Els comuns preveuen invertir 36 milions en obra pública, segons les dades recollides per l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda). Si hi afegim els 39 milions pressupostats pel Govern arribem a 75 milions previstos per al 2018.

Quan es parla d’inversió pública, la pregunta a fer és si aquesta inversió en obra pública es destinarà a transformar la nostra economia per desenvolupar una prosperitat verda i compartida.

Per començar, Andorra no està preparada per un clima canviant. Hauríem de destinar més recursos per adaptar-nos ràpidament per abastir-nos d’energia de fonts més sostenibles.

Ens manca capacitat per protegir la població de les catàstrofes naturals. Això no és només un perill per a la població andorrana, sinó que també és una oportunitat aprofitable per reconstruir les nostres infraestructures i consagrar la sostenibilitat en aquest procés de transició.

Tenim, doncs, l’oportunitat de desenvolupar un programa d’Inversió Verda (IV). Un programa de redreçament, de recuperació, encapçalat per una forta inversió pública anyal, destinada a un programa d’energia, transport i transició verda. Finançat mitjançant bons d’inversió verda governamentals, avalats per entitats bancàries disposades a intervenir, si es donés el cas que l’interès d’aquests bons s’incrementés.

Una entitat de coordinació pública-privada desenvoluparia i gestionaria les obres i els projectes necessaris per assolir els objectius del programa d’IV.

Pel que fa al clima, Andorra s’ha de moure encara més ràpid per acomplir els objectius de l’Acord de París. Hem de protegir el planeta, i Andorra, d’un canvi climàtic descontrolat.

Per arribar-hi, ens hem de preparar per implementar totes les mesures necessàries per limitar l’augment de la temperatura global, en aquest segle, a no més d’1,5º per sobre dels nivells preindustrials.

Amb aquest propòsit, hem d’adoptar uns objectius climàtics i energètics propis, més ambiciosos que els actuals, per aconseguir, cap al 2030, una reducció del 65% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, i modificar l’objectiu actual governamental del 37%, la generació del 45% d’energia obtinguda de fonts d’energia renovables i estalviar el 40% de l’ús d’energia.

El Consell General té la potestat de definir i, per tant, d’influir en el model de transferències els comuns. Desenvolupar nous procediments que permetin revisar de manera regular aquestes transferències respecte de la contribució dels comuns a l’assoliment de les fites climàtiques i mediambientals, així com l’acompliment de les seves línies de despesa amb la sostenibilitat, mitjançant eines participatives amb coresponsabilitat, forts mecanismes de rendició de comptes, a més d’altres opcions que es puguin contemplar.

Un gran aliat és la mateixa natura, i qui en té més cura és la pagesia. Andorra es mereix una nova i millorada política agrícola. L’objectiu ha de ser aconseguir millores ambientals i alinear-les amb altres polítiques mediambientals, inspirades en les directives europees. S’ha d’entendre que una Andorra biodiversa és una Andorra més resistent i més resilient.

La nostra missió no és només salvar la biodiversitat d’Andorra de la seva actual tendència, en declivi, sinó celebrar el valor intrínsec de la vida i expressar solidaritat intergeneracional en oferir oportunitats a les generacions futures.

Per honorar aquesta visió, ens hem de comprometre a incrementar la nostra contribució cap al manteniment i la restauració de la natura i la biodiversitat, dins de la xarxa d’àrees protegides europees, amb tots els corredors ecològics i zones d’amortiment necessàries.

No s’hi val a badar.