Jaume Bartumeu anuncia una llista nacional i no descarta encapçalar-la

Autor: ENRIC REVUELTA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 24 de Maig de 2018

Jaume Bartumeu encara no ha dit l’última paraula. Malgrat que finalment ha quedat apartat del pacte que va intentar gestar amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i els Liberals (L’A), que aniran de bracet a les llistes territorials, el president d’SDP està disposat a perseverar i no descarta, de moment, arribar a encapçalar la llista nacional del partit a unes eleccions generals que no tenen data.

Tot i que aquesta opció encara no l’ha madurat, les paraules d’ahir de l’excap de Govern alimenten la incertesa sobre el seu futur polític i deixen encara més oberta la partida d’escacs en què estan immerses totes les formacions de cara a perfilar les seves candidatures, de les quals n’han transcendit pocs detalls.

Bartumeu, en declaracions al Diari, va anunciar que SDP “tirarà endavant amb la preparació de la candidatura nacional anunciada i prevista”. Alhora, va deixar anar la possibilitat de tenir un rol més actiu que el dels últims anys, tot i que sense concretar si podria anar de número 1 a les llistes o seguir fent política des de fora del Consell General.

“Els ciutadans o ciutadanes de diversos àmbits em comenten que davant de la situació del país i de les incerteses pel que fa a [les negociacions d’un acord d’associació amb] la UE els agradaria que tornés a agafar un paper en primera línia política”, va dir el president d’SDP.

Matisos i precisions
Ara bé, Bartumeu, en un missatge ple de matisos, va alertar que “amb això no he dit ni dic ara que jo sigui candidat a les properes eleccions perquè no ho he dit”. També va deixar oberta la possibilitat de tenir “un paper de suport sense ser cap de llista de cap candidatura”.

Però també va dir més frases per a la interpretació. “Avui ja no li dic que no estic convençut que no seré candidat”, va manifestar.

Fonts properes a SDP van explicar ahir que l’escalf de sectors de la societat ha comportat que Bartumeu es replantegi tornar a la primera línia política. “Ha passat de no tenir-ne ganes a replantejar-s’ho”, expliquen.

El fet que SDP hagi de buscar-se la vida sense el PS i L’A és interpretat per personalitats properes a la formació com una oportunitat d’atraure votants decebuts amb els partits presidits per Pere López i Jordi Gallardo. “És possible que SDP es pugui aglutinar al voltant d’una sèrie d’independents i propostes polítiques que vagin a favor del país”, expliquen les fonts.

Ara que els plans per presentar una candidatura conjunta a les ter­ritorials s’ha truncat, SDP decidirà en una assemblea que encara no té data si acaba plantejant llistes parroquials.

Bartumeu va anunciar que a aquelles circumscripcions on no hi hagi candidatures donaran una consigna de vot. “Les persones que segueixen les nostres orientacions polítiques en parròquies on no hi hagi una candidatura a la qual nosaltres donem suport directe amb candidats nostres, indicarem quin és el sentit que considerem adequat o coherent de votació.”

Veto de Pere López
Bartumeu va dir que L’A els va transmetre que no podrien formar part del pacte perquè “semblava ser que el senyor Pere López posava un veto”. També va aprofitar ahir per criticar les maneres de fer del secretari general de L’A, Amadeu Rossell, i del PS a l’hora d’establir l’acord.

“Tot això sembla un pati d’escola i si els nens volen jugar al parxís que hi juguin”, va etzibar el president d’SDP, que al mateix temps va dir que L’A i el PS no han fet un pacte sinó una coalició amb un programa “transversal”.

CINCA, INDIFERENT AMB BARTUMEU
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar ahir que respecta “profundament” que Jaume Bartumeu es pugui presentar en una possible candidatura a les pròximes eleccions generals. “Em sembla que és ben legítim que qualsevol ciutadà que cregui que pot aportar i que té propostes per fer ho faci, i ho faci des de l’estructura política que cregui convenient”, va dir el portaveu del Govern, que al mateix temps va assegurar que una hipotètica candidatura de Bartumeu no li sembla ni “bé” ni “malament”.