EL PERIÒDIC D'ANDORRA - 21 DES., 2017 - JORDI TORRES RUIZ

Els canvis que volem

Escoltar, analitzar i aprendre és allò essencial que hem d’extreure de qualsevol procés llarg i laboriós. Sigui quin sigui l’àmbit en el qual es dona l’aprenentatge és important que sempre hi hagi un procés d’anàlisi.

Encara és més important si el que tractem són els canvis en una societat i elaborem aquesta anàlisi des d’una formació política. Ben cert és que qualsevol idea, opinió o acció és positiva per la societat sempre que sigui constructiva. Si aquests inputs es canalitzen a través d’una formació política i es tracten amb clau de representació social es converteix en un procés més productiu ja que s’entén com un problema social.

És a dir, agafar aquesta informació i fer-la formar part d’un procés de definició col·lectiva fa que totes les qüestions que inquieten la societat puguin ser estudiades i cercar solucions que beneficiïn al col·lectiu.

Un problema social ho és, segons Herbert Blumer (1971) si té: reconeixement social, legitimació de la població, mobilització de l’acció i finalment formació i execució d’un pla d’acció. Tot el que es cou a la societat, en converses de cafè, en les hores de dinar, quan surten els nens del col·legi o quan llegim la premsa s’ha de fer servir. I no hi ha millor manera d’aprofitar-ho que canalitzant-ho.

No crec, i la majoria de nosaltres tampoc, en les organitzacions estàtiques. No m’imagino institucions que podrien funcionar idènticament igual avui com fa 50 anys. Imagineu que encara mantinguéssim els nostres aliments amb sal o que anéssim als llocs amb cavall. L’adaptació i la innovació són constants i per tant també ho és el canvi.

Tot varia en funció del moviment social, també les institucions. La realitat doncs, els problemes que viu la societat, s’han d’adaptar a les necessitats de la població i a aquest moviment.

Actualment ens trobem en una situació geopolítica que sobrepassa els límits als que estàvem acostumats fa uns anys.Vivim una situació que es dibuixa dia a dia i que contraposa la pràctica amb els valors de la nostra societat. La situació dels nostres veïns ha traspassat certes línies vermelles que han malmès, si no ho estava prou ja, la política. Límits que també qüestionen la manera de fer aquesta política i de moure’s enfront els problemes socials. Vivim nous reptes que cerquen respostes.

Però no respostes immediates i de fast food sinó de cocció lenta. Potser és necessari un canvi. Tots en som conscients.

Què considerem que és el més important? Poder representar diferents idees i dur-les a terme, encara que no estiguin pel moment contemplades per llei, o fer prevaldre el que sempre ha imperat en la societat i no veure cap tipus possible de canvi? Què és més important? Protegir la víctima d’un abús sexual o qüestionar la seva actitud i, seguint els valors enquistats de la nostra societat, defensar actituds masclistes i denigrants?

Per molts d’aquests motius i pels que em deixaré en aquest article formo part d’una agrupació que pretén canviar les coses. Pretén donar un gir a la societat actual i plasmar els valors necessaris des d’un prisma ben diferent al que hi ha actualment.

SDP-Progressistes en la seva última Assemblea General, que va tenir lloc al mes de setembre, va moure peça. Va canviar la seva denominació per obrir-se a nous horitzons que, sense deixar enrere la seva base, enriquiran un projecte en el que he cregut des que es va crear. Un projecte que pretén incorporar tots els elements que li falten a la nostra societat actualment i que necessita per poder seguir endavant.

Elements com la participació inclusiva i efectiva de la joventut. Promovem la implicació dels joves per canviar la realitat, perquè és des d’aquest sector de la població on s’ha de promoure els canvis que en un futur volem veure en la nostra societat a curt termini, i en el món en el llarg termini.

També elements com la promoció dels valors d’igualtat, tolerància i responsabilitat. Des d’aquest punt de partida es pot crear un entorn que doni les mateixes oportunitats a totes les ciutadanes i tots els ciutadans i que creï el cultiu per dur a terme reformes necessàries en l’àmbit social i cultural.

Aquests elements i tots els que els ciutadans i ciutadanes d’Andorra vulguin aportar al projecte. Perquè aquesta és l’essència del nostre moviment.

Moure’ns amb la societat.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print