SDP reclama mesures urgents per pal·liar la manca d’habitatges de lloguer

Autor: M. F.
Font: ARA.AD
Publicat el: 20 de Setembre de 2017

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) reclama mesures urgents per pal·liar la manca d’habitatge de lloguer que actualment viu el país i creu que, en cas que no es prenguin aquest mateix hivern, hi pot haver “problemes molt greus amb els temporers”, tal com ha remarcat el secretari d’organització de la formació, Joan-Marc Miralles. Aquestes solucions, segons la formació política, haurien d’arribar de manera immediata mentre es plantegen els canvis a la Llei d’arrendaments de finques urbanes o a la llei del sòl que va anunciar el cap de Govern, Toni Martí, al debat d’orientació política.

D’aquesta manera, des d’SDP creuen que és necessari que es potenciï el departament d’Habitatge incentivant tant els propietaris privats com les entitats bancàries a què posin els seus pisos al mercat de lloguer a “uns preus raonables”, ja que tal com ha remarcat Miralles, el que no pot ser és que “es fiï tot al mercat, l’Estat ha d’ajudar amb la [seva] regulació”. Així, des de la formació creuen que una de les solucions seria que el Govern assumís la garantia del lloguer i també que es potenciïn les ajudes per a l’accés a l’habitatge.

En aquesta qüestió, el conseller d’SDP Víctor Naudi creu que “el Govern ha badat”, ja que s’hauria d’haver “anticipat” per preveure que faltarien aquests habitatges de lloguer i ha remarcat que el que no s’entén és que en plena crisi econòmica es digués que hi havia “milers” de pisos buits i ara com ara en faltin. D’aquesta manera, es mostren favorables a què hi hagi un debat sobre les dues lleis esmentades però creuen que cal que hi hagi una acció “immediata”. Precisament, el conseller d’SDP ha formulat un pregunta al Govern per saber quines mesures urgents té previstes en relació a la manca d’habitatges de lloguer.

Debat d’orientació

L’aspecte de l’habitatge ha estat un dels que des de la formació s’han valorat després del debat d’orientació política de la setmana passada, que des d’SDP troben “mancat de concreció i de propostes concretes”. Així, consideren que el cap de Govern no va entrar a detallar els projectes concrets que es volen plasmar fins al final de la legislatura. Han criticat la visió que va oferir Martí sobre “el rellançament econòmic”, ja que assenyalen que el salari mitjà i la massa salarial van davallar l’any passat, la qual cosa, lligada a l’increment d’assalariats, vol dir que es cobren sous “més baixos”. Això, lligat a les dificultats econòmiques que pateixen algunes famílies i que han plasmat estudis com el de Càritas o el CRES els fa afirmar que a Demòcrates per Andorra “viuen una realitat paral·lela”.

A més a més, afirmen que al debat d’orientació política van trobar a faltar mesures per al comerç i també es pregunten com és que la recuperació en l’ocupació hotelera que es viu per exemple a Catalunya no es tradueix amb xifres més elevades a Andorra. També qüestionen la política de foment del transport públic i, per aquest motiu, també han plantejat una pregunta sobre el pla per potenciar-lo.