Víctor Naudi, que va ser ministre d’Interior del 2009 al 2011, avalua l’actualitat política i l’inici del nou curs al setembre amb les eleccions del 2019 planant sobre alguns partits.

Què en pensa de la proposta de gran coalició de la consellera del PS, Rosa Gili, per derrotar DA a les eleccions del 2019?
Celebrem que la senyora Gili vingui a la nostra proposta. Recordem que fa mesos el president d’SDP, Jaume Bartumeu, va fer-ne una en aquest sentit. La diferència és que nosaltres no proposem una coalició per anar en contra d’algú, sinó que davant la incapacitat del govern de Toni Martí de tirar endavant les reformes estructurals i que necessita el país, el que plantegem és fer un gran pacte entre totes les forces de progrés i també liberals.

Ideològicament, són compatibles per arribar a acords per afrontar la reforma de la sanitat o de la funció pública?
Entenem que hi ha reformes que són inevitables. Hem vist durant la legislatura que en els treballs en comissió hi havia bastant bona sintonia amb els grups de l’oposició. És una proposta que cal treballar i hem de deixar una mica de costat aquells plantejaments més de pes polític que ens separen i treballar en aquestes qüestions de necessitat imperiosa. Hi ha altres qüestions que ens diferencien, que són els programes, però hi hauria una llibertat dels partits que no es deixarien de banda, sinó en un segon terme.

Des que Jaume Bartumeu va fer la proposta, n’han parlat amb Liberals i el PS?
Hi ha hagut alguna conversa i evidentment he de dir que en aquesta qüestió estem als inicis, però no és de descartar que pugui prosperar. La via la veiem bé. La diferència amb DA és que la unió que van fer, a banda de fer fora el govern de Jaume Bartumeu, és que ha estat treballant condicionat pel suport parroquial i per qüestions electoralistes i es mou simplement per mantenir l’equilibri polític.

Un pacte amb el PS, després de l’escissió d’SDP, com seria vist per part de l’electorat?
Crec que si som capaços de fer un argumentari molt ampli, amb uns objectius molt marcats i amb unes fites a assolir, la ciutadania ho entendrà. Una altra cosa és defensar el posicionament més de caràcter social, on tenim posicions diferents.

El relleu de Toni Martí pot perjudicar DA o beneficiar-los?
És una qüestió que veurem en el temps. Toni Martí és un home molt hàbil i que ha sabut controlar i tenir el suport ampli de bona part de les parròquies. Però quan qui encapçala el projecte no estigui a davant, crec que això no serà el mateix. Això no vol dir que no tornin a guanyar. És una qüestió que no ens pertany a nosaltres jutjar.

Com està el procés per buscar suports amb partits com els Liberals per augmentar la seva presència a les parròquies?
Hi ha converses, s’està avançant en aquestes qüestions que no es fan d’un dia per l’altre.

Com creu que s’estan portant les negociacions per a l’acord d’associació amb la UE?
Crec que el Govern ho està fent malament i ho hem denunciat altres vegades. Per això vam deixar en suspens la nostra parti- cipació al pacte d’Estat. No s’explica tot i es va a la Comissió Europea sense tenir un posicionament i unes aportacions recollides pels estaments de la societat. Una prova d’això és que les mateixes associacions professionals diuen que van perdudes.

Com creu que ha pogut afectar la disputa amb Sílvia Bonet la imatge del partit?
Aquestes qüestions no són mai agradables, i és evident que són esforços que es llancen quan s’hauria de fer una altra cosa. És una situació sobrevinguda, hi hem fet front i el partit segueix fent la feina més enllà de les persones. Hi ha un projecte que cal tirar endavant.

Com és la seva relació amb Sílvia Bonet?
És una relació normal dins de la dinàmica, com amb els altres grups. Evidentment les coses no són com eren.

Quines aportacions farà SDP a la llei de competències i transferències?
És una reformeta esbiaixada. Aquesta qüestió es mereixia un tractament molt més ampli i una participació des del primer dia del Consell General. Les esmenes són de correcció vist el temps que tenim, i lamento que ara hàgim de córrer per un procediment d’urgència en ple mes d’agost amb un bunyol que ha preparat DA.

Creu que en el nou curs polític es començarà a parlar en clau electoral?
Ara podrem assistir malauradament al resultat del treball que queda per fer. Segurament no serà un treball òptim pel fet que hi ha molta feina per fer i que no s’ha fet en anys anteriors. Ara tot seran corredisses simplement perquè es prioritzarà la successió de Toni Martí i es voldrà mantenir tant sí com no els equilibris o promeses electorals més aviat a nivell parroquial.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print