Reconnectar amb la natura

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 5 de Juny de 2017

Avui se celebra el Dia internacional del medi ambient de les Nacions Unides. És la seva eina principal per promoure la cura del nostre entorn. Enguany el lema és Reconnectar amb la natura. Un missatge ambigu, ja que la paraula reconnectar serveix tant per establir un lligam estret com per establir un contacte elèctric.

El primer significat ens acosta a algú amb qui som afins; el segon significat, de caire mecànic, evoca el món tecnològic, fred i sense ànima, que avui dia ens atreu. Fins al punt que ens ha fet oblidar que formem part del sistema natural.

Endemés, hem arribar a creure, erròniament, que la solució a la catàstrofe mediambiental global serà la tecnològica. La solució la podem trobar dins nostre.

A Andorra gaudim del privilegi de viure a tocar del medi natural. Això ens permet apreciar tota la seva bellesa. El paisatge és molt important. A més a més, ajuda que ens visitin els turistes. La bellesa del paisatge és capaç de commoure’ns provocant-nos emocions agradables, sovint memorables, sempre que les deixem aflorar.

Tanmateix, la sola presència de les muntanyes no sembla prou efectiva per fer-nos veure la importància de tindre cura del medi ambient. Perquè és del medi ambient que rebem l’aigua que bevem, els aliments que mengem, l’aire que respirem.

Reconnectar amb la natura no vol dir que demà, tothom, ens abalancem muntanyes amunt per fer exercici, meditar i respirar. Podem retrobar la natura arreu, perquè està present al nostre voltant. També dins nostre, ja que en formem part.

La resta d’éssers vius, inclosos els inerts, ens recorden qui som, d’on venim i cap a on anem. Com els plomalls de la xicoia en bufar-los un infant, les tres grans preguntes existencials de la humanitat surten volant, quan s’escolta la veu de la natura.

Les Nacions Unides ens recorden que en l’era d’asfalt i els telèfons intel·ligents, entre les distraccions de la vida moderna, les connexions amb la natura poden ser fugaces. Cal una mica més que una escapada al medi natural, doncs. Hem d’aprendre a llegir el gran llibre de la natura que ens envolta.

Ser capaços de tindre cura dels espais que hem rebut en custòdia. Ja no es tracta només de salvar el planeta, educant la gent menuda pensant en el futur. Es tracta de no extingir-nos com a espècie animal. Ara.