Encamp blanc i glaçat

Autor: SANDRA CANO
Font: BONDIA
Publicat el: 26 de Gener de 2017

Quin ha estat el protocol d’actuació que estava previst per a les grans nevades, que ja feia dies que se sabia que tindríem? I quin és el protocol d’actuació que s’ha aplicat? És necessari que els ciutadans i les ciutadanes de la parròquia estiguem informats de quines són les nostres obligacions quan neva, i quines les del nostre Comú.

Però vist que la parròquia d’Encamp, any rere any, es paralitza quan tenim la primera nevada, és temps d’engegar una campanya informativa per mobilitzar la ciutadania.

Caldria que els mandataris comunals es plantegessin seriosament i de forma immediata començar a fer campanyes informatives abans que arribessin les caigudes per culpa del gel, no poder caminar pels carrers i l’acumulació durant dies de la neu a voravies i vies públiques. Caldria dotar de recursos les comunitats de veïns i els comerciants de la parròquia.

I caldria fer servir tots mitjans dels quals es disposa i que les màquines treballin a ple rendiment. No valen excuses, s’ha de ser previsor. És temps de deixar d’improvisar sobre la marxa, som al país dels Pirineus, la neu no ha de ser, no pot ser, el nostre enemic, és un dels motors importants de la nostra economia.

Els empleats i subcontractats pel Comú no han parat de treure neu amb pales de les voravies i carrers durant dies i jornades d’hores que no acaben mai. I les màquines parades, tancades sense saber-ne el motiu.

Ja no només és una qüestió de responsabilitat. És qüestió de respecte als nostres padrins, a les persones amb problemes de mobilitat i amb discapacitat, que s’han quedat tancats, gairebé segrestats, durant dies a casa seva. Que estiguin informats d’on poden telefonar per saber quines mesures ha previst el Comú per no deixar-los desemparats en cas de fortes nevades. Si n’hi ha, no en som coneixedors.

De què serveixen els pàrquings oberts, si estan plens de neu i no són accessibles? S’hauria agraït que la crida hagués informat. S’ha trobat a faltar informació.

Sort hem tingut dels agents de circulació, que com sempre han estat propers, pacients i atents en tot moment amb tots els ciutadans.

I com ja comença a ser costum, sembla que els únics mitjans dels quals hem pogut disposar els ciutadans per ser escoltats han estat les xarxes socials, en què molts hem estat crítics, i això sembla que ha estat el detonant perquè es posés la maquinària al carrer.

Esperem que aquesta situació serveixi per tenir un pla d’actuació eficaç, i s’activi una campanya d’informació i conscienciació als ciutadans. No s’hauria d’esperar a l’hivern de l’any vinent!

Que es comencin a prendre ja les mesures necessàries perquè després que la treta de neu s’hagi enllestit no ens oblidem dels terrats. Que comencin a fer totes les accions per evitar les caigudes de les plaques de gel.

Volíem un Comú responsable, previsor, proper i que comuniqui al poble, i el trobem a faltar.

Ja n’hi ha prou d’improvisar.