Ld’A i SDP critiquen l’actuació del Govern i demanen responsabilitats

Autor: LÍDIA RAVENTÓS
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 26 d'Agost de 2016

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i Liberals d’Andorra (Ld’A) van opinar ahir que les explicacions del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, sobre les presumptes amenaces d’alts comandaments policials espanyols a Banca Privada d’Andorra (BPA) van ser «inacceptables» alhora que «previsibles».

Ambdós grups de l’oposició van assegurar que si finalment es demostra que les coaccions van tenir lloc demanaran «responsabilitats» a l’Executiu. Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata (PS) no va voler valorar les declaracions del ministre.

El conseller general liberal, Ferran Costa, va assegurar que el grup manté la seva demanda de dimissió en bloc, ja que es tracta, al seu parer, «dels fets més greus que haurà viscut el nostre país». «Si es proven els fets, demanarem la dimissió de tot el Govern», insisteix. I afegeix que «si es demostra que es van quedar de braços plegats tindrem un problema» perquè «voldrà dir que el Govern no pot garantir la sobirania nacional».

Costa va qualificar les declaracions de Saboya de «disperses i supèrflues» i va remarcar que «el cap de Govern ha de donar la cara i no amagar el cap sota l’ala». Al seu entendre, l’Executiu hauria d’haver actuat en el moment en què va ser coneixedor dels fets i no excusar-se dient que el banc ja estava intervingut. «Calia utilitzar tots els mecanismes polítics i diplomàtics que calguessin per esbrinar la veritat i arreglar la situació amb el país veí», va exposar.

Liberals d’Andorra no entén perquè des del Govern no es va informar als grups de l’oposició que podien existir coaccions per part d’autoritats espanyoles. Costa va manifestar que «tenim coneixement d’uns fets tan transcendents per casualitat», la qual cosa demostra «una vegada més, la falta de transparència i credibilitat» de l’Executiu.

Per la seva banda, el conseller general del grup mixt per SDP, Víctor Naudi, va afirmar que «el Govern no està a l’alçada de les circumstàncies i miren cap a una altra banda». Segons Naudi, era obligació de l’equip liderat per Toni Martí demanar explicacions a Espanya i denunciar els fets a la Fiscalia. «El que no és acceptable és que un organisme públic no segueixi les lleis i no ho expliqui a la Fiscalia», va sentenciar.

Per tot, demanen la compareixença del cap de Govern i reclamen conèixer el contingut de les converses que Martí va mantenir amb el president espanyol, Mariano Rajoy, el gener del 2015. «Volem saber la veritat de les converses amb Mariano Rajoy perquè és molta casualitat que les coaccions i la visita tinguin lloc en tan poc temps de diferència. Porta a malpensar», va indicar.

Així mateix, va apuntar que diversos mitjans estrangers s’estan fent ressò de la denúncia d’Higini Cierco i del fet que el Govern en fos coneixedor «i malgrat tot, el cap de Govern no diu res, està desaparegut». «És inexplicable», va concloure.

Silenci del PS/ Malgrat que el dimecres el conseller general del PS, Pere López, va assegurar davant els mitjans de comunicació estar «dolgut» amb el cap de Govern, Toni Martí, i exigir-li explicacions, ahir els socialdemòcrates van preferir no opinar sobre les declaracions del ministre Saboya. Preguntats per aquest rotatiu, es van limitar a respondre que «en principi ja hem dit tot el que havíem de dir».

Saboya no va assistir a les reunions/ D’altra banda, l’exadvocat dels germans Cierco, Jaume Bartumeu, va remarcar ahir que el ministre d’Afers Exteriors no va assistir en cap de les reunions amb el Govern en què es va parlar de les presumptes amenaces. «No entenc com Saboya pot opinar sobre unes reunions a les quals no va assistir», va comentar, i va recordar que les trobades van ser només amb el cap de Govern i el ministre de Finances, Jordi Cinca.