SDP tornaria al pacte si fos “més obert i participatiu”, i si dimitís el ministre

Autor: GEMMA ALEMAN
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 14 de Juliol de 2016

La continuïtat del ministre de Finances, Jordi Cinca, i la metodologia “poc clara i precipitada” han estat les raons que han comportat la sortida de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) del pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb Europa, segons va justificar el conseller general de la formació Víctor Naudi. No obstant això, va remarcar que es tracta d’un “suspens” que es revocaria en el supòsit que Cinca abandonés l’executiu i “es replantegés el pacte, amb una metodologia més oberta i participativa”.

Naudi va comunicar ahir al matí la sortida d’SDP del pacte d’Estat al cap de Govern, Toni Martí, a través d’una carta. Ho va fer una setmana després que la formació amenacés de fer-ho si continuava el ministre. A banda del comunicat de premsa, ara fa una setmana, Naudi també li va fer arribar el neguit a Martí per telèfon.

Presa la decisió, Naudi va voler aclarir que amb la sortida “no vol dir que ens tanquem que Andor­ra signi l’acord, però ho defensarem des d’una altra posició, no des de la taula del pacte d’Estat”. I hi va afegir que “SDP sempre ha defensat l’acostament a Europa i ho seguirem fent”.

A la carta, el conseller denuncia que la precipitació amb la qual es va signar l’acord “permetia endevinar la vostra voluntat de deixar al marge el grup liberal”. Afirma, a més, que “la voluntat de marginació ha estat confirmada amb actituds i també declaracions punyents dels vostres ministres d’Exteriors i Finances”.

A l’hora de qüestionar la metodologia emprada fins al moment, denuncia que s’hagi compartit informació amb poc temps “per poder construir una posició, “així com que no se’ls hagi transmès tota la documentació. Pel que fa a Cinca, qualifica d’“irresponsabilitat” i una “autèntica provocació a la comunitat internacional” la seva continuïtat.

MIRALLES CULPA EL GOVERN DE DA DE L’ABSTENCIÓ

En la mateixa roda de premsa en la qual SDP van anunciar que abandonava el pacte d’Estat, la formació va aprofitar per valorar els resultats de l’enquesta d’opinió política del CRES.

El secretari d’organització del partit, Joan-Marc Miralles, va lamentar l’elevada abstenció i, a l’hora de plantejar mesures per combatre-la, va suggerir la reforma del sistema electoral. També va apuntar, entre les causes, “una visió que les coses no es poden canviar”, i va culpar els dos mandats de Demòcrates per Andorra de ser una de les causes de desafecció política de la ciutadania.

Per la seva part, el cap de Govern, Toni Martí, va fer una lectura inversa i va mostrar la seva “satisfacció” perquè després de cinc anys a l’executiu DA pujaria un punt en cas de comicis. També va lamentar l’abstenció malgrat que, entre els temes que va destacar com a més preocupants, a parer seu, hi ha el suspens per als coprínceps i els sindicats.