SDP participa en una trobada socialdemòcrata europea a Luchon

Autor: REDACCIÓ
Font: FÒRUM
Publicat el: 20 de Juny de 2016

Durant la tarda del dissabte passat, 18 de juny, s’ha dut a terme a Bagnères-de-Luchon (Alta Garona) una “Trobada per una Europa de la cooperació i la fraternitat.”

SDP ha participat en aquesta trobada amb una delegació encapçalada pel seu president, Jaume Bartumeu, en la qual han participat Víctor Naudi, conseller general, Marian Sanchiz, responsable de relacions internacionals de la Comissió de Política Nacional, Sandra Cano, membre de la Comissió de Política Nacional, i Delfí Roca, coordinador del Comitè Local d’Andorra la Vella i membre del Consell Nacional.

L’acte públic d’aquesta trobada el va obrir a les 15h el responsable del City-Group del PSE (Parti des Socialistes Européens) de l’Alta Garona, Hugues Bernard que n’havia estat l’organitzador junt amb la secció de Luchon del PS francès.

Hugues Bernard va recordar la voluntat progressista comuna que uneix els socialdemòcrates dels Pirineus, francesos, aranesos, catalans, aragonesos i andorrans.

Va assenyalar que la trobada tenia un doble vessant:

Manifestar el suport de la família socialdemòcrata europea a l’acollida dels refugiats i a la política de suport humanitari a les víctimes dels conflictes bèl·lics que devasten el sud de la Mediterrània.

Compartir propostes i preparar un treball polític comú en la defensa d’un rellançament dels territoris pirinencs, de la seva activitat econòmica i de les seves comunicacions.

A continuació hi hagué tres intervencions polítiques: Jaume Bartumeu, president d’SDP i excap de Govern d’Andorra, Louis Ferre, “maire” de Luchon i Carole Delga, presidenta de la regió Midi-Pyrénées-Languedoc Roussillon.

Jaume Bartumeu va començar la seva intervenció referint-se al preàmbul de la Constitució que assenyala que el poble andorrà està decidit “… a aportar la seva contribució i el seu suport a totes les causes comunes de la humanitat.” Per això, va dir, és en coherència amb aquell preàmbul que a SDP defensem el dret d’asil.

Després va fer referència a un informe de Pascal Lamy que assenyala la necessitat que té Europa d’una visió progressista comuna per plantar cara als conservadors .

En l’àmbit de la cooperació pirinenca el president d’SDP va defensar la millora de l’eix Pas de la Casa-Ax-Les Termes-Foix de la carretera francesa i va recordar el seu suport als projectes de millora i ampliació de la xarxa ferroviària francesa veïna a Andorra.

Jaume Bartumeu va acabar el seu parlament recordant una entrevista de François Mitterrand del 20 d’octubre del 1994 a La Depeche du Midi en la qual havia declarat “L’Europe est l’intérêt de nos patries, elle ne les dissout pas, elle les épanouit.” El president d’SDP va dir que era un missatge que avui tenia plena validesa tant a Andorra com arreu d’Europa.

L’alcalde de Luchon, Louis Ferré va exposar i defensar la recent experiència humanitària de la seva ciutat, que ha acollit cinquanta refugiats en els darrers mesos.

Carole Delga, presidenta de la gran regió Midi-Pyrénées-Languedoc-Roussillon recentment creada va tancar la trobada amb una intervenció molt aplaudida en la qual va situar la trobada pirinenca en el context d’una forta embranzida de l’extrema dreta arreu d’Europa. Va defensar el reforçament d’una plataforma progressista per defensar els valors socialdemòcrates.

Alhora, recollint el que havia exposat Jaume Bartumeu en la seva intervenció, va manifestar la voluntat del seu equip de govern de la gran regió del sud, de reforçar els vincles amb els diferents territoris pirinencs i va exposar també que s’està avançant en la millora de la carretera d’accés a Andorra des de l’Arieja.

També va dir que el Consell Regional que presideix vol reforçar la comunicació ferroviària amb els Pirineus assenyalant que s’estan duent a terme diversos estudis en aquest sentit.