SDP manté que “ja era hora” que el Govern es personés en la causa BPA

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 20 de Maig de 2016

“Si és per defensar l’interès públic, s’havia d’haver fet abans.” Així de contundents es van mostrar ahir el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan-Marc Miralles, davant la petició de l’executiu a la Batllia per constituir-se com a part i actor civil en la causa penal oberta de Banca Privada d’Andorra i en totes aquelles que se’n puguin derivar.

“Ja era hora que el Govern volgués personar-se en la causa”, va assegurar Naudi, que va insistir en “la importància de defensar l’interès públic” i que finalment “s’acabi coneixent la veritat de tot el que ha passat”. Tot i això, el parlamentari d’SDP va titllar de “curiós” que el pas fet per l’executiu més de catorze mesos després de l’esclat del cas coincideixi amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC) en què s’estima en part la demanda presentada pels accionistes majoritaris de BPA i es demana a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) que aporti als tribunals l’informe del 24 d’abril, que presumptament arribava a la conclusió que BPA era inviable financerament i partint del qual l’AREB va optar per la resolució del banc intervingut.

En aquesta línia, Naudi, que va lamentar el degoteig d’informacions i contrainformacions sobre el cas, que “l’acaben convertint en un safareig”, va deixar clar que la sentència del TC “ha reconegut el dret bàsic a la defensa” i va mostrar la preocupació de la seva formació pel fet que això no hagués estat tingut en compte ni en primera ni en segona instància. I, en aquest sentit, el conseller general d’SDP va alertar que amb situacions com aquestes es pot transmetre una imatge i la ciutadania pot arribar a pensar que “no hi ha separació de poders”.

Així mateix, Naudi, que va incidir que la sentència evidencia també que l’actuació de l’INAF no ha estat del tot acurada i la poca utilitat de la comissió especial de Vigilància, va advertir que el pronunciament del TC també comportarà que el procés s’allargui.

D’altra banda, Miralles va lamentar que, una setmana després que el president de la formació, Jaume Bartumeu, proposés un debat al cap de Govern després de les acusacions d’aquest al debat d’orientació, “encara no hi hagi cap resposta”. Miralles, que va agrair la disposició del secretari general de Liberals d’Andorra a participar en el debat, va instar Antoni Martí “a contestar i a no amagar-se al seu despatx”.

Pel que fa al fet que l’exministra de Salut Rosa Ferrer sigui l’advocada de la societat cooperativa Raiffeisen.ad, i després de deixar clar que és una qüestió “lícita”, Miralles va admetre que sí que es fa “estrany” constatar que “companys que anaven junts en el cartell electoral fa un any i mig ara es puguin enfrontar als tribunals”.