SDP critica les polítiques d’igualtat de DA

Autor: ELOI TOST
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 13 d'Abril de 2016

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va criticar “els passos enrere que ha fet el Govern” en polítiques d’igualtat, ahir en roda de premsa. La formació va lamentar, citant un informe de la Comissió Europea Contra el Racisme i la Intolerància (ECRI, per les sigles en anglès), que “des del 2012 Andorra no compleix i hi ha buits legals” en la matèria.

El membre del consell nacional d’SDP, Carles Perea, va incidir en la necessitat que hi hagi una llei d’igualtat que se centri en el camp sanitari, la possibilitat de que els transsexuals es puguin canviar de nom, que puguin accedir a la seguretat social sense haver de reconèixer que la transsexualitat és una malaltia, així com que a les escoles s’implementin mesures per eradicar la violència cap a la homofòbia i la transfòbia.

En aquest sentit va assegurar que “la llei no ha de ser un pegat” i que “abans s’han de saber solucionar coses i gestionar moltes mancances que hi ha”, qüestionant-se que “si el col·lectiu transsexual no pot accedir a la sanitat pública, ho solucionarem amb una llei d’igualtat sense modificar primer la llei de la CASS?”.

Per la seva banda, el conseller general del partit, Víctor Naudi, va recordar que “en la passada legislatura el Consell General va adoptar una proposta d’acord per a un Llibre Blanc per legislar sobre igualtat”, i va constatar que aquesta llei “segueix en fase em- brionària”.

Amb tot,va assegurar que “les polítiques d’igualtat no són una preocupació per a Demòcrates d’Andorra”.

ECRI

SDP també va explicar que l’ECRI fa un mes va visitar el país i va posar de relleu mancances en matèria d’igualtat, i van recordar a l’executiu que “és la comissió que recomana als membres del Consell d’Europa les accions que han de fer per lluitar contra el racisme i la discriminació”.

L’ECRI va realitzar 77 preguntes al Govern, que segons SDP encara no s’han respost, 45 de les quals fan referència al col·lectiu LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transsexual). Entre aquestes qüestions hi ha “quines mesures de prevenció adopta Andorra per combatre l’homofòbia i la transfòbia” o “perquè es categoritza com a unió civil la unió de parelles homosexuals”, va relatar Perea.