“No cal plantejar-se si vols anar al PS, han tancat la porta”: entrevista a Sílvia Bonet

Autor: PIETAT MARTÍN VIVAS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 25 de Gener de 2016

La parlamentària d’SDP reclama una anàlisi del futur de la funció pública i manté que la comissió de BPA no compleix els objectius pels quals es va crear, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.
El president d’SDP diu que la gestió de Martí és catastròfica, tan malament ho està fent DA?
Som l’oposició, crec que les coses les faríem d’una altra manera i les cataloguem en funció del tarannà, i jo ho faria diferent. En alguns aspectes no hi ha hagut resultat, en salut no s’ha evolucionat gens.

Si les urnes són el termòmetre DA ha guanyat gairebé a totes les parròquies; l’electorat no és tan crític com l’oposició?
Molta gent ha pensat que l’afer BPA i la crisi passarien més factura a DA però el mapa vol dir que tenen prou suport per continuar les polítiques que estan fent. Si ara tinguéssim unes eleccions nacionals no sé si repetirien el resultat perquè ara la gent sap discernir molt bé entre política general i comunal.

De vegades l’oposició transmet una sensació de crispació que no es copsa a la societat?
Cadascú té el seu estil, jo l’oposició la veig com un adversari polític, defenso unes altres maneres de fer, i hem d’intentar demostrar seriositat als ciutadans  i ser propers als seus problemes. Tu tens una percepció d’una necessitat de la societat i li intentes donar resposta i de vegades la defensa que fas depèn de l’estil i es transmet d’una manera o d’una altra.

La inversió estrangera està donant el resultat esperat per millorar l’economia?
Puc entendre que és un procés llarg, però tampoc estic veient increment de llocs de treball, d’assalariats a la CASS que estiguin relacionats amb el nombre de milions que diuen que s’han invertit, moltes vegades aquestes empreses han hagut de portar professionals de baix perquè aquí no troben el personal qualificat que necessiten.

La falta de personal qualificat és un problema del país.
Per això és important la intervenció de l’administració. En el sector sanitari si s’estan donant autoritzacions de cirurgia estètica per què no intentem que els nostres estudiants s’encaminin cap aquí, que sàpiguen que en aquest sector podran desenvolupar la seva activitat. Que la nostra gent es formi en el que ens fa falta i que en un futur puguin cobrir aquests llocs perquè les empreses hi seran.

Estan analitzant el pressupost al Consell, quines millores necessita, quines mancances té?
El pressupost és l’eina del Govern i qualsevol altre partit els diners els organitzaria d’una altra manera, per això sempre un vol fer una esmena a la totalitat. Per la derogació de la congelació de sous del personal les partides es veuen incrementades, en alguns departaments de manera important, també s’ha desbloquejat la contractació, que augmenta i ho estem estudiant, el que realment podria ser justificat i el que no.

Hi ha contractacions de policies, penitenciaris i edictes d’Educació, hi estan d’acord?
Quan es plantegen augments de plantilla el primer que hauria d’haver-hi és una auditoria de les tasques que està desenvolupant tothom dins d’aquell departament. Respecte als mestres entenc que fa molts anys que estan com a eventuals i mantenir-los en aquest estatus no seria la forma més correcta, però tot i així en algun moment caldria fer un pensament de cap a on va l’administració pública perquè sembla que no tingui límit i genera un cost molt important. Les contractacions han d’anar justificades amb algun tipus de pla sobre les funcions que s’han de desenvolupar, dir per què es necessiten, per fer què.

Està sobredimensionada la funció pública?
No penso ni que sí ni que no, el que és important és el que ha de fer cadascú i un cop determinat això tindrem eines per dir que sí o que no. De vegades les reestructuracions fan que es treguin competències d’un departament a un altre i llavors necessites més gent, però l’altre es buida i no es compensa i tenen menys feina de la que podien desenvolupar. Cal una auditoria de departaments per veure què fan i quanta gent necessiten.

Caldria més mobilitat entre funcionaris?
A vegades és fàcil de dir i no de fer. Pot haver-hi certa mobilitat si les persones estan qualificades, en qüestions molt específiques és més difícil.

Com veu SDP l’evolució del ‘cas BPA’ després de sortir de la comissió?
Ho hem dit mil vegades, s’està allargant, no vull posar en dubte la complexitat però qui té els estalvis a BPA té intraquil·litat, no perquè no es puguin recuperar, que crec que sí, però no saber quan genera molta inquietud. La societat ho ha normalitzat però els que estan afectats no. Caldria una solució ràpida i que expliquin clar per què s’allarga.

La comissió compleix l’objectiu pel qual es va crear?
Des del primer moment vam tenir dubtes si es podria aconseguir gaire cosa i el temps ens està donant la raó, molta informació no arriba, la que arriba està molt controlada, no hi ha fluïdesa dels organismes i si diuen que potser no podran evitar que torni a passar un cas així se’t trenquen els esquemes.

Es plantegen tornar-hi?
A vegades penso que prefereixo estar-hi que no, però si significa avalar una sèrie de coses és on està el problema que es genera. Si avalo que no se’ns passi informació o accions que no tenen res a veure amb mi i simplement per estar allà sembla que hi estigui d’acord. Si no dóna els resultats esperats anar allà a perdre tres hores et planteges que ja arribarà la informació i intentes aprofitar el temps per a coses que puguin ajudar els ciutadans.

El cap de Govern ha proposat un pacte d’Estat sobre la negociació amb Europa però Liberals sempre es queixa que falta informació. Hi estan d’acord?
Liberals ve de més enrere que nosaltres, que hem defensat el pacte sempre, i és normal que sigui prudent, però al final vull creure que hi serà. És important que puguem anar-hi amb una veu única i si hem de negociar transitòries o determinats drets i llibertats serà més fàcil. Les aportacions que hem fet als documents que ens ha passat el ministre Saboya s’han incorporat i tenim una relació de comunicació i val la pena mantenir-la i millorar-la.

Com valora el resultat d’SDP a les comunals?
Era la primera vegada que ens presentàvem com a marca SDP i no vam poder presentar-nos a més parròquies i això sempre va en detriment, un partit que només pot anar a dos parròquies i en una en coalició el ciutadà ja el veu amb cert desavantatge i si la gent no et veu com a possibilitat és més difícil captar el vot.

Podrà sobreviure SDP en solitari o haurà d’anar cap al PS?
El PS ja ha dit que no vol, llavors ja no cal plantejar-te si hi vols anar perquè ja ens han tancat la porta. Haurem d’intentar lluitar i sobreviure en solitari i que la gent entengui que hi ha una altra manera de fer política i que estem al costat de tothom.