Bartumeu participa al col·loqui organitzat per l’Institut François Mitterrand

Autor: REDACCIÓ
Font: FÒRUM
Publicat el: 22 de Gener de 2016

El president de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra es troba a París aquest dijous i divendres per assistir a un Col·loqui organitzat per l’Institut François Mitterrand amb motiu del centenari del naixement del qui fou President de la Republicà francesa i Copríncep d’Andorra del 1981 fins el 1995.

El col·loqui s’ha obert amb un parlament de Claude Bartolone, president de l’Assemblea Nacional francesa.

Durant les sessions d’avui ha intervingut Didier Maus, que fou magistrat del Tribunal Constitucional d’Andorra nomenat pel Copríncep Francès, Jacques Chirac, precisament per a exposar els aspectes constitucionals de la cohabitació que es va establir a França els anys 1986 i 1988 entre el President Mitterrand i el primer ministre Chirac.

Al migdia Jaume Bartumeu ha participat en un dinar de treball, convidat per Hubert Vedrine, president de l’Institut François Mitterrand, que ha tingut lloc al Petit Hotel de Lassay dins dels edificis de la Presidència de l’Assemblea Nacional Francesa. El president d’SDP ha compartit així el dinar amb Gilles Menage que fou el cap de gabinet de François Mitterrand que va encapçalar la delegació del Copríncep francès que va participar en la negociació de la Constitució andorrana l’any 1992.

Jaume Bartumeu ha parlat també amb Guy Lengagne, exministre i exparlamentari socialista francès i antic maire de Boulogne-sur-Mer amb el qual havia treballat en el marc del grup socialista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. En acabar el dinar el president d’SDP ha mantingut una conversa amb Gilbert Mitterrand, fill de François Mitterrand, antic maire de Libourne i actual president de la fundació France Libertes -que va fundar la seva mare Danielle Mitterrand- i administrador de l’Institut François Mitterrand.

Jaume Bartumeu i Gilbert Mitterrand també havien coincidit en el Grup parlamentari socialista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa a Estrasburg.

Han parlat de la intervenció decisiva del seu pare en el procés constituent d’Andorra, i Jaume Bartumeu ha convidat Gilbert Mitterrand a visitar Andorra.

Durant aquesta estada a París el president d’SDP també s’ha entrevistat amb Jean-Yves Caullet, diputat socialista del departament de l’Yonne, que fou el primer Representant personal del Copríncep Mitterrand després de la Constitució i amb el qual Jaume Bartumeu manté una estreta amistat.