“Per reactivar l’economia el Comú ha d’injectar diners a les famílies”, entrevista a Delfí Roca

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 11 de Desembre de 2015

El candidat a cònsol major de Sentit Comú (SDP+I) per Andorra la Vella, Delfí Roca, considera que per reactivar l’economia el Comú ha d’“injectar diners a les famílies”. Així, afirma que revisaran les taxes comunals “perquè fa molt temps que no s’ha fet, i no n’augmentarem cap”. Roca explica també que l’objectiu del Comú ha de ser treballar per totes les persones estant atents a les seves necessitats.

¿Quins són els trets diferencials de la candidatura de Sentit Comú?
Sentit Comú està marcant la diferència en aquesta campanya. Tenim un discurs diferenciat, no repetim les mateixes coses que els altres, i crec que evidentment tant en l’esperit com en el projecte som molt diferents. Nosaltres volem entrar al Comú per treballar per les persones, i és quelcom que no és buit de contingut sinó que és real.

Tothom parla, però, de fer un Comú obert a les persones…
S’està repetint molt perquè ens estan copiant. Ningú havia dit, per exemple, que la Casa Pairal  d’Andorra la Vella hauria d’anar a la plaça del Poble i ara tothom, menys Minguillón,  es fa seva la nostra proposta. Això vol dir que encara que l’actual corporació i els liberals es posin barrets de Pare Noel i vagin a cantar nadales als padrins, en realitat el que els estan donant és carbó. Nosaltres el que els prometem és que els posarem la Casa Pairal allà on volen, que és la plaça del Poble. Hi ha coses que clamen al cel i que són de sentit comú i, per tant, les faci qui les faci ja estarà bé.

¿Què es pot fer des del Comú per reactivar l’economia de la parròquia?
El Comú el que ha de fer per  reactivar l’economia és injectar diners a les famílies, i això ho pot fer rebaixant les taxes comunals. El que ha de fer és no sagnar els habitants amb taxes que ara potser ja no estan justificades. Una altra de les coses que pot fer el Comú és recaptar més, i en aquest sentit s’ha de recordar que tot el sistema de parquímetres ha estat abandonat i no recapta el mateix que abans perquè es van treure persones que controlaven aquestes zones. És una de les coses de què no s’ha parlat durant la campanya però que és una realitat.

¿Així doncs, s’han de rebaixar les taxes comunals?
Nosaltres les revisarem perquè fa molt que no s’ha fet i no n’augmentarem cap. És bastant possible que famílies que tenen un comerç o professionals que tenen una activitat econòmica estiguin pagant impostos que ja no es corresponen amb la realitat. Evidentment sempre buscarem l’equilibri, per baixar hem d’ingressar més i ens consta, com he dit abans, que hi ha aspectes que s’han descuidat.

¿Què s’ha de fer a l’avinguda Meritxell perquè continuï sent competitiva?
A Sentit Comú tenim molt clar el concepte d’igualtat, i quan parlem d’això no ens referim només a igualtat de gènere, sinó també d’oportunitats i d’inversions. Volem que en un comú amb Sentit Comú ningú no rebi més ni menys que els altres, i creiem que això és una qüestió d’equitat i de justícia. Meritxell és el pulmó econòmic de la parròquia, sempre ha estat el motor, i el que nosaltres entenem és que el desenvolupament econòmic no es pot fer sense uns plans estratègics. Per una part, tenim el pla estratègic sobre el comerç que està redactant el Govern, i per una altra banda hi haurà el pla estratègic de l’Associació de Comerciants del Centre Històric i un altre per a la zona de Riberaygua. Tot això ha de tenir una coherència i nosaltres creiem que el centre històric ha de ser un pool on es dreni activitat cap a l’avinguda Meritxell i també cap a Príncep Benlloch i Ciutat de Valls. S’ha de treballar com un conjunt perquè els visitants vegin harmonia quan arriben a Andorra la Vella, sense que cap barri o zona comercial perdi la seva peculiaritat.

¿I quines obres impulsarien?
Nosaltres encararem de manera molt seriosa la reforma de l’avinguda Meritxell, però no ens posicionarem fins que no hàgim parlat amb totes les parts. Això sí, li puc dir que serem molt diligents i serà una de les primeres accions a emprendre per buscar quina és la millor opció, perquè no es pot esperar més.

¿Quines són les propostes de Sentit Comú per a Santa Coloma?
Nosaltres no veiem Santa Coloma com una zona perifèrica, sinó que és un poble que ha de tenir tots els serveis com qualsevol altre, malgrat la proximitat. Creiem que Santa Coloma té tota una part positiva com són els negocis de motor, i un petit pool tecnològic, un altre d’educatiu… Tot això no necessita d’entrada grans inversions, sinó que s’han de dignificar tots els espais públics, que la gent que hi viu i que la visita hi pugui tenir vida. I no serà així fins que no aconseguim que passin vehicles pel centre.

¿Així doncs, què cal fer a la rotonda de la Margineda?
El cònsol de Sentit Comú batallarà davant del Govern per trobar la millor de les solucions, i és que crec que el cònsol major ha d’aixecar la veu i dialogar quan cal per aconseguir el millor per als habitants d’Andorra la Vella. La solució és que els visitants del sud tinguin les dues opcions viàries clarament senyalitzades i siguin adequades. I això passa per fer una actuació revaloritzant el pont romànic i sobretot que la gent tingui informació abans sobre el que ve després.

Es parla molt de reforçar la capitalitat de la parròquia…
Això per a nosaltres és molt important. Andorra la Vella es mereix un plus per la capitalitat i com a cònsol exigiré que aquest plus es dugui a terme perquè s’ha de tenir en compte que dóna molts serveis a totes les persones que hi passen. Serà una cosa que es tractarà quan es parli de les transferències, però Sentit Comú té molt clar que abans s’han de definir les competències.

¿Cap a on hauria d’anar la reforma de les competències i transferències als comuns?
La nostra visió és que no es pot construir una casa per la teulada, i per això estem molt indignats per aquesta mena de declaració sense sentit que es va firmar entre el Govern i els comuns passant del Consell General, que és on radica la sobirania popular. Això no és més que un paper mullat perquè callessin els comuns. S’han de definir les competències i fins que no tinguem això ben redactat no podem parlar de diners.

Sentit Comú no ha volgut parlar gaire de l’heliport…
L’únic que hem dit és que no volem l’heliport a prop de les zones residencials i que aquesta és una competència del Govern; per tant no hem perdut ni un minut pensant en aquesta qüestió. Si el Govern vol tirar pel dret i posar-lo en una zona residencial, nosaltres direm no.

¿Quines expectatives electorals tenen?
Les nostres expectatives són anar a veure cada dia la gent de la parròquia perquè és quan t’expliquen la veritable realitat. I és que l’Andorra la Vella que ens volen vendre els nostres adversaris està molt lluny de la realitat de les famílies, a les quals els costa molt arribar a final de mes. I el Comú no es pot quedar de braços plegats perquè ha de treballar per les persones. En aquest sentit, el que nosaltres volem és ajudar totes aquestes persones, estimulant els serveis comunals perquè estiguin atents.

Vostès es consideren l’autèntica renovació…
Això ens ho diu la gent al carrer, que noten la diferència en el discurs i en les formes perquè cap de nosaltres ha estat en un càrrec, excepte els dos substituts, fet que vol dir que aportem frescor. A vegades  tinc la impressió que el senyor Minguillón l’únic que espera és estar quatre anys més de cònsol i jubilar-se, com ho ha fet algun dels consellers de la corporació sortint.

¿Quines expectatives té Sentit Comú en aquestes eleccions comunals?
Jo crec que a la gent li està arribant el nostre missatge, tot i que no tenim la potència comunicativa d’altres candidatures, perquè parlem de persona a persona i nosaltres també som del poble.

¿Què farà la seva candidatura en l’àmbit laboral?
Quan en una empresa hi ha un mal clima laboral, el responsable és el que governa la nau. Si no hi ha unes directives molt clares, comencen a sorgir els problemes. A més, creiem que els favoritismes no es poden permetre en una organització. A un equip comunal el que el fa bo és la gent que hi treballa, des de la persona que escombra les voravies fins al cònsol o qualsevol conseller, ha de ser tot una pinya. I això és una cosa que nosaltres aconseguirem.
La plantilla del Comú necessita un salari digne, una formació continuada i sobretot un reconeixement de la feina feta, que és molta. I el que no necessita són favoritismes, crítiques, malestar. Crec que a vegades és el cònsol el que ha d’arreglar les coses. I el que no s’ha de fer és contractar una empresa externa per resoldre els problemes. I pel que fa al GAdA, nosaltres el pagarem, i ho farem amb diners.

Una de les propostes de Sentit Comú és el contracte amb la ciutadania…
Aquest contracte el que estableix són uns compromisos entre el Comú i els habitants de la parròquia, però ha de ser en els dos sentits. Per exemple, proposem que hi hagi zones enjardinades quan siguin els mateixos veïns els que ho demanin i que s’impliquin en l’embelliment de la parròquia, i siguin vigilants. Crec que en els últims anys la gent espera molt de les administracions i no fa gaire pel seu poble. Creiem que no es pot fer res sense la implicació dels ciutadans.

Finalment, no va ser possible un pacte amb el PS. 
¿Per què?
Nosaltres anàvem amb un full en blanc a les reunions, i ells ja tenien un full redactat de dalt a baix, i amb el logo a dalt i el candidat a baix, i d’aquesta manera no hi havia marge per poder construir un projecte comú.