Eleccions comunals: l’endemà

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 15 de Desembre de 2015

Les eleccions comunals de diumenge passat han deixat un resultat prou clar: quatre comuns renoven la confiança a DA (Canillo, Encamp, Ordino i Escaldes-Engordany), un cinquè comú –Andorra la Vella– passa a DA deixant a l’oposició els liberals que el governaven fins ara i un sisè comú –Sant Julià de Lòria– s’encomana a la plataforma Laurèdia en Comú, i es trenca així el seguit de nombrosos mandats renovats als liberals. Mentrestant, a la Massana els liberals de Ciutadans Compromesos renoven i amplien la seva còmoda majoria.

Els resultats d’SDP, que donava suport a les candidatures de Sentit Comú a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany, han estat decebedors.

Amb un 12% a Andorra la Vella i un 6% a Escaldes-Engordany, ens hem quedat lluny de poder tenir representació als consells de comú.

Val a dir que en aquestes eleccions no ho hem tingut fàcil. Vam proposar la constitució de plataformes de redreçament comunal i ens vam trobar amb el rebuig i el boicot de totes les altres forces polítiques, que només volien emprar les comunals en clau nacional, pensant ja en les properes eleccions generals.

La nostra ha estat una campanya diferent, amb una proposta central important: el contracte, el compromís amb la ciutadania. Hem treballat de valent per convertir l’esperança en una realitat. I no ho hem aconseguit.

Diumenge deia als amics i amigues reunits en un hotel d’Andorra la Vella que el camí cap a aquesta esperança, cap a aquesta fita de redreçament i progrés, és incompatible amb la impaciència. Sí, incompatible amb la impaciència.

Hem de ser pacients i constants. Per això l’agrupament d’SDP i de persones progressistes sense prèvia adscripció política que hem dut a terme en aquestes eleccions seguirà treballant en la perspectiva d’uns nous horitzons.

El camí és llarg, dur i difícil. Però val la pena i si tots hi posem el millor de nosaltres mateixos ho aconseguirem. Aquests dies de campanya he escoltat el nostre cap de llista per Escaldes-Engordany, David Pérez, en dues ocasions  –en la presentació de la candidatura a la premsa i en l’acte públic a Escaldes– que deia que el sol fet de presentar-nos ja havia estat un èxit. I és veritat!

Aquestes eleccions comunals han estat les primeres en què SDP ha participat.

El que teníem i tenim per endavant no s’acabava diumenge. A partir d’aquest dilluns 14 segueix, continua i recomença.

¿Val la pena? Sense cap mena de dubte val la pena, perquè tot ho fem per aconseguir nous avenços, millores en la convivència, en el benestar, en les llibertats, en l’enfortiment de la ciutadania, en la democràcia.

Aquests dies hem sentit sovint preguntes relatives a la nostra relació passada, present i futura amb els socialistes.

Penso que en aquesta qüestió convé recordar, convé dir, dues coses. En primer lloc, que la majoria dels membres d’SDP mai no havien estat afiliats al PS. I en segon lloc, hem de dir que no som i no podem ser el mateix projecte.

El projecte d’SDP és diferent. No és socialista, no és conservador.  El nostre projecte és un projecte assentat en valors progressistes.

N’hi ha d’altres que tenen altres principis, vells principis conservadors que s’han sentit molt i molt durant la campanya.
Són els principis d’invocació de la por.

Tenen una mena de fe en la por, por de la llibertat, por de la igualtat, por d’ampliar drets i llibertats als ciutadans, pensin com pensin, tinguin l’opció sexual que tinguin, por de les reformes polítiques, por de la reforma territorial.

I el nostre és un projecte que té un valor important, la millor virtut de la política: la valentia. Sí, la valentia és la millor virtut de la política, ho és des dels pensadors grecs.

Per això defensem el valor a favor de la igualtat plena entre homes i dones, el valor per aconseguir que un nen amb síndrome de Down o amb una discapacitat tingui les mateixes possibilitats d’autonomia i de desenvolupament que qualsevol nen del nostre país.

I defensem la reforma de la llei de competències comunals, mantenint i refermant el valor de defensar la pluralitat, el valor de defensar la convivència.

Per això diumenge al vespre vaig agrair a les candidates i candidats que hagin compartit i defensat aquests valors durant la campanya.

Uns valors que seguirem defensant, amb renovada energia, en les properes setmanes, tal com ens van recordar diumenge al vespre David Pérez i Delfí Roca. Amb sentit comú.