“Cal que circuli l’aire. En certs temes no hi ha hagut prou transparència”, entrevista a David Pérez

Autor: MIREIA SUERO COMELLAS
Font: BONDIA
Publicat el: 10 de Desembre de 2015

El candidat a cònsol major de Sentit Comú (SDP+Independents) per Escaldes-Engordany, David Pérez, considera que cal consultar el ciutadà en les qüestions importants, un fet que en els darrers anys no s’ha produït. També indica que cal destinar més recursos a inversió i treballar de forma urgent per a la resolució dels problemes amb l’aigua, i retreu a Marín i Vendrell que no ho hagin fet aquest mandat.

 

¿Què no els satisfà de la gestió comunal que hagin decidit presentar una candidatura?

No ens satisfan essencialment dues grans coses. No s’ha prioritzat el ciutadà a l’hora de prendre decisions que creiem que eren importants, com Vivand. I no em cansaré de dir-ho: s’ha fet un esforç per reduir deute però potser s’ha anat massa enllà. En el darrer mandat s’ha focalitzat tot a reduir deute i no s’han prioritzat certes inversions que creiem que eren inajornables.

¿Davant d’aquesta falta de diàleg, què proposen?

Creiem que l’obligació d’un polític és asseure’s amb tothom i parlar amb totes les parts implicades. Constatem que aixòno s’ha fet o s’ha fet amb poca mesura. Ha mancat implicació dels cònsols sortints amb certes associacions, amb comerciants, amb comerços de proximitat… No s’ha tingut la voluntat d’arribar a acords ni consensos. Creiem fermament que s’ha de fer participar el ciutadà en les decisions importants.

¿Això només ha passat amb Vivand o també amb altres projectes?

Un exemple clar és la plaça Coprínceps. En l’enquesta sobre la renovació només hi ha pogut participar la gent del costat de la plaça Coprínceps i s’ha acabat aprovant un projecte que beneficia els que tenen un comerç allà. L’espai públic no pot ser només un eix comercial. És la plaça del poble. I creiem que hi havia projectes més interessants. S’hauria d’haver fet extensiva la consulta a la resta de la parròquia.

¿Quin futur proposen per a Vivand?

Creiem que Vivand, de base, és un bon projecte. Però no estem d’acord com s’ha dut a terme. Creiem que Vivand ha de continuar creixent perquè ha de ser un element que generi riquesa per a tota la parròquia, i en això hi poso èmfasi, però cal millores. Té unes mancances greus però es pot reconduir.

¿Quines són les mancances?

La circulació no està ben resolta, els carrers adjacents, la senyalització, el paviment és pèssim… Però el gran problema és que no s’ha arribat a un consens ampli amb els actors implicats.

A més, l’associació que s’ha creat s’ha posat a caminar ara. Això té un punt d’electoralista, perquè ens queixem que això ha de començar a caminar i en tres dies de campanya l’associació surt com un bolet. L’associació hauria de caminar per si sola, però crec que només un de cada tres comerciants s’han associat. Aleshores ja neix una mica en fals.

Trini Marín ha remarcat aquests dies que una enquesta avala el projecte de Vivand.

Aquesta enquesta, que figura que circula i de la qual la cònsol sortint té els resultats, no s’ha fet extensiva a ningú. Em demano a qui s’ha consultat, perquè si només es consulta els turistes sortirà el resultat que sortirà, naturalment. Potser és esbiaixada aquesta consulta, perquè ni a mi, ni a cap membre de la meva família ni de la candidatura se’ns ha consultat. I donar-la a conèixer ara és una acció electoralista.

¿Quines inversions troben a faltar a la parròquia?

Creiem que cal una inversió forta a les piscines perquè han arribat al final de vida útil. Caldria remodelar-les a fons i també descongestionar-les i totes les activitats que hi ha allà desplaçar-les a altres espais, com el Prat del Roure o el Prat Gran.

També proposem moltes millores en molts carrers que estan a precari, com per exemple Sant Jaume. Allò és impracticable. Una dona no hi pot passar amb un carret, les persones grans han de passar per la carretera… Hi ha molts punts negres en què hi ha molta feina a fer.

A més proposem fer dues pistes més de tennis al Prat del Roure, perquè hi ha saturació, i dues de pàdel. I tampoc s’ha de defugir la inversió en el manteniment dels locals comunals, com Caldea o l’edifici de Fiter i Rossell, per infiltracions, problemes amb la climatització… I també proposem crear una sala de vetlles a la zona del Falgueró.

¿Quins canvis consideren que cal impulsar en la gestió de les finances?

Voldríem que després de l’esforç de contracció ara es comencés a donar oxigen. Potser ens hem passat massa i ara cal tornar a fer inversió directa. La situació financera que té el Comú no és preocupant però tampoc es pot fer volar coloms i fer grans projectes. No es poden fer aparcaments, com la proposta de fer una societat mixta que ha sorgit. Jo tinc els meus dubtes perquè no és el moment i no crec que la part privada hi estigui en disposició.

El projecte és bo, però dubto que sigui realitzable avui en dia.

També proposen reduir despeses. ¿Amb quines mesures es podria aconseguir?

Intentar corregir lloguers que s’han fet amb privats i utilitzar locals de propietat pública va a favor del teu resultat. El contracte que s’ha fet per ubicar la biblioteca a l’edifici del Centre d’Art d’Escaldes-Engordany n’és la mostra més significativa. Acabarem pagant 1,6 milions de lloguer per deu anys quan hi ha altres locals que s’haurien pogut utilitzar.

Consideren que també hi ha millores a fer en l’àmbit social.

Caldria ampliar els horaris de l’Espai Jovent. I el cap de setmana no som capaços d’aglutinar els joves. Caldria un espai que fos per a ells i creiem que aquests serveis haurien de tenir continuïtat durant tota la setmana. També caldria corregir els horaris de la biblioteca, que no té sentit que tanqui al migdia.

Han estat molt crítics amb l’ús que s’ha donat al CIAM.

A un edifici que havia de ser un referent obligat de visita per als turistes constatem que no hi anava ni l’apuntador. Tenim constància que molts turistes s’havien queixat perquè allò estava buit de contingut i les tauletes no funcionaven. Era un projecte en fals. Era un projecte que havia costat 4 milions d’euros i s’ha hagut de tancar, i ara s’ha arribat a un acord de cessió amb l’executiu per encabir-hi la Sala d’Exposicions del Govern durant un temps. Nosaltres no percebrem res quan aquest espai l’hauria pogut ocupar la biblioteca o una altra cosa que hagués aportat quelcom més al poble.

¿En turisme, quines mesures proposen?

Tenim una joia, que és la vall del Madriu. Fa molts anys que té el reconeixement de la Unesco i entre tots no trobem com potenciar-la perquè sigui una altra font generadora de riquesa per a la parròquia. Cal fer un esforç, juntament amb els cortalans. Cal potenciar la vall, Caldea i Inúu, que són referents, s’ha de mirar de relacionar-ho i fer una oferta més global.

¿Cal impulsar millores també en l’àmbit comercial?

El comerç de proximitat, que a poc a poc s’està morint, s’ha de mirar com potenciar-lo amb exempcions fiscals. Perquè el gran comerç ja està prou consolidat i té el seu mercat. També cal potenciar el centre històric. Cal accions amb urgència. La zona des del carrer Santa Anna fins a la plaça de la Creu Blanca és el nucli idoni per poder-hi fer moltes coses. S’hi podrien organitzar fires gastronòmiques o nits temàtiques, que han funcionat molt bé. ¿Per què no deslocalitzar-les i portar-les a la plaça Creu Blanca i donar-hi una mica de valor afegit?

¿Què proposen perquè no hi torni a haver una crisi amb el subministrament de l’aigua com aquest estiu?

Cap de les quatre llistes no tenim la vareta màgica per resoldre el problema. És culpa de ningú i de tothom. La parròquia ha crescut de forma exponencial i els serveis essencials bàsics no ho han fet en la mateixa proporció.

El que s’ha de fer ràpidament és la construcció dels dipòsits, que ja s’està duent a terme; un sistema de filtratge i decantació de sediments, que s’ha de fer més gran; s’ha d’anar fent prospeccions, sobretot a la zona de l’Obac, on creiem que hi pot haver molta aigua per tenir una altra captació, perquè la que tenim ara és a cel obert, a precari; i gradualment s’ha de treballar perquè el Comú sigui el propietari del 51% de les accions de Capesa. Això permetria tenir més múscul financer, dotar-la de més de personal.

¿Consideren que hi ha hagut deixadesa?

El que ha passat amb l’aigua és que no s’han anticipat als problemes. Si la senyora Cèlia Vendrell i la senyora Marín sabien que estàvem a precari, ¿per què no s’hi van posar fa quatre anys? A mi no em val que la senyora Marín digui que va costar molt arribar a un acord amb els propietaris. Però la senyora Vendrell també ho hauria d’haver denunciat si en tenia constància. Senyora Vendrell, ¿per què no ho va defensar, no va sortir als mitjans i va denunciar que estàvem en aquesta situació de precarietat?

Proposen accions per millorar la transparència.

Ho relacionem amb les consultes de què parlàvem abans, perquè hi ha certa opacitat. Cal obrir les portes, que circuli l’aire. Hi ha certs temes en els quals no hi ha prou transparència.

¿Per què consideren que calun canvi al Comú?

A la vida cal una alternança. Hi ha altres maneres de fer. Cal oxigenar.

Aquest canvi, si és necessari, potser hauria estat més fàcil si haguessin concorregut als comicis amb el PS. 

Sí, és cert. Això afectarà el resultat.