“Crec que a SDP ja podrem ser opció de Govern l’any vinent”, entrevista a Joan Marc Miralles

Autor: PIETAT MARTÍN VIVAS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Novembre de 2015

El secretari d’organització d’SDP destaca que el partit no para de créixer i ja suma 200 militants, i reclama, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que Martí actuï i no mantingui Ferrer a l’executiu.

SDP concorre finalment només a dues parròquies i amb la plataforma laurediana, és l’expectativa que volien complir, estan satisfets?
Satisfets a mitges, vam dir que la nostra expectativa passava per fomentar plataformes de renovació comunal i això ens havíem proposat fer-ho a totes les parròquies on concorríem a les generals, cinc. Hem aconseguit una plataforma així a Sant Julià, però tant a Escaldes com a la capital hem trobat que les converses amb els altres partits amb els quals podríem haver fet una plataforma no van fructificar.

Per què no es va poder fer el pacte més general que sembla que es volia tancar amb el PS?
Mai vam plantejar un pacte general amb el PS, sinó fer plataformes, i fins i tot estàvem disposats a deixar el protagonisme a d’altres partits si vèiem que tenien més possibilitats d’engrescar. A Encamp, fins gairebé tres o quatre dies abans de tancar les candidatures hi va haver converses amb el PS, però al final la    direcció va vetar la plataforma. Ho lamentem profundament. També hi havien de ser els Verds i 24 hores abans de presentar llistes ens van dir que preferien anar amb els liberals a tot arreu, i a Encamp es despenjaven quan ja teníem quatre persones properes als Verds a la plataforma.

David Rios ha afirmat que la cúpula d’SDP no ha permès l’acord i vostè diu que a Encamp va ser la direcció del PS.
Segons m’han explicat els companys d’Encamp, a tres dies del tancament SDP va acceptar totes les condicions que posava el PS perquè es fes la plataforma. Joan Sans havia de  confirmar-ho i al cap d’unes hores ens va dir que la direcció considerava que era massa tard i que no volia que s’hi anés en plataforma.

Respecte a les declaracions de David Rios, què han de dir?
Ell ho sabrà, jo explico el costat de la història que conec. Nosaltres també teníem ganes que fes la plataforma i si no s’ha pogut fer ha estat perquè no hi ha hagut la voluntat dels altres partits d’integrar-s’hi, perquè potser tenien una estratègia més partidista que no pas el que nosaltres havíem pensat.

Hi havia discrepàncies entre les bases d’SDP i la cúpula?
Cap ni una, el congrés va adoptar per unanimitat l’estratègia d’impulsar les plataformes d’un tarannà progressista, que s’havia de concórrer sense sigles com s’ha fet a Sant Julià, que és l’exemple més fefaent que es podia fer perquè concorrem amb d’altres partits i el PS no hi és però hi dóna suport. La cúpula en cap moment s’ha immiscit en les negociacions que ha portat cada comitè local.

Que Jaume Bartumeu sigui el president d’SDP i la manera com va sortir del PS és un inconvenient per tancar acords?
No veig per què hauria de ser un inconvenient si hem pogut arribar a acords a Sant Julià amb forces que són ideològicament una miqueta més allunyades que no pas el PS. Més aviat és una qüestió d’estratègia partidista i el PS tenia la voluntat de concórrer-hi sol des de l’inici i al final s’ha volgut anar allargant el procés potser perquè pensaven que així no faríem llista i ha passat el que ha passat. En alguna parròquia potser els ha funcionat, com a Encamp i a Escaldes, i a Andorra la Vella potser es pensaven que no arribaríem a fer llista o a muntar una plataforma i s’ha fet.

Jaume Bartumeu aglutina massa a SDP tant pel suport que arrossega com per l’enfrontament que pot provocar?
Jaume Bartumeu és un actiu importantíssim d’SDP, un referent polític, ha estat cap de Govern, ministre… Hi ha pocs polítics al país que tinguin el currículum, l’experiència i la trajectòria política que té, per no dir cap. Aleshores, a SDP és una influència important però no veiem per què hauria de ser un obstacle en la relació amb altres partits.

Quines expectatives tenen per a les comunals, ara tenen representació a tres parròquies.
Les expectatives són les de guanyar a les tres parròquies, evidentment si no, no ens presentaríem. Crec que hi ha opcions reals de guanyar a Sant Julià, a Escaldes i a Andorra la Vella per raons diferents perquè hi ha hagut un desgavell en la gestió als tres comuns.

Com veu SDP en unes hipotètiques generals del 2019, es veuen com a opció de Govern?
Crec que ja podrem ser opció de Govern l’any vinent, no cal limitar-ho al 2019, depèn de la voluntat que tinguin els ciutadans. D’aquí al 2019 no sabem on estarem, crec que SDP anirà creixent, aglutina gent de centreesquerra, que és on diuen que se situa la majoria de la ciutadania.

El futur d’SDP no es preveu amb un retorn al PS?
SDP no som l’ovella extraviada o esgarriada del PS, molts dels militants no van estar mai al PS, SDP ha obert l’espai a ciutadans que no havien estat mai en política. No som cap separació del PS, som un partit que té el seu espai propi i podem ser una alternativa de Govern, com qualsevol altra força política.

Què els sembla la presència de Rosa Ferrer al Govern després que Cd’I hagi trencat el pacte amb DA i vagi amb Liberals?
Una cosa bastant inèdita en política a Andorra i fora. És inaudit que un ministre d’un Govern doni suport a l’oposició en unes eleccions territorials al principal partit de l’oposició. Això no estaria permès enlloc, cap executiu o cap de Govern permetria que els ministres tinguessin aquesta actitud. Crec que és una mostra de debilitat del cap de Govern i del partit que li dóna suport, perquè veuen que si fan fora aquesta persona podrien perdre la majoria i obrir una ferida gran dins del partit i estan intentant fer-ho tot com si no passés res. Són ganes d’agafar-se a la cadira, crec que s’han d’assumir responsabilitats i si es trenca la majoria parlamentària s’hauria de dissoldre i convocar eleccions.

Toni Martí hauria de destituir Rosa Ferrer?
Això és el que faria qualsevol governant de qualsevol país, és el que marca la lògica política. No pots tenir al Govern una veu absolutament discordant, que està aliada amb el principal partit de l’oposició. Ferrer té la responsabilitat de negociar competències i transferències amb els comuns i el model de DA i el de Liberals són absolutament oposats, quina lleialtat se li suposa al programa de DA o a les línies que marqui el cap de Govern?

El país es pot permetre inestabilitat i noves eleccions?
El que no es pot permetre és un Govern a peu coix, sinó que assumeixi les seves responsabilitats, i ara mateix no és el cas.

Com li pot afectar a Minguillón el canvi de soci pel camí?
Li treu credibilitat, crec que no sap ben bé on navega, són plantejaments que no són ambigus, sinó contradictoris.

Què espera per a la capital?
Crec que està molt obert però al final guanyarà SDP amb Sentit Comú, hem fet una llista per guanyar.