SDP considera que la Uifand “menysté” el Consell General

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 14 d'Octubre de 2015

El conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Víctor Naudi va explicar ahir, en roda de premsa, els motius de la seva renúncia a continuar participant en la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera creada arran de l’afer BPA. El “detonant” de la decisió del parlamentari socialdemòcrata ha estat la resposta del cap de la Uifand, Carles Fiñana, el 28 de setembre, a la demanda d’informació feta per la comissió el 4 d’agost, en què s’afirma que bona part dels documents demanats no es poden transmetre al·legant “qüestions de confidencialitat”.

Segons va indicar Naudi, la carta de contesta del cap de la Uifand “és una falta de respecte total i absoluta” a la institució del Consell General, al qual “menysté”, cosa que “no és acceptable”. El conseller d’SDP va acusar fins i tot el síndic general, Vicenç Mateu, d’una “certa passivitat” per haver acceptat una carta de resposta “en aquestes formes” i va justificar l’abandonament de la comissió per la seva “inoperància” i perquè pot servir “de poca cosa” pel que fa a la seva vessant d’investigació.

La falta d’informació, de la qual s’ha queixat reiteradament l’oposició, està “avalada” pel grup parlamentari de DA i el Govern, tal com es va poder veure al debat d’orientació política, quan els demòcrates van rebutjar la proposta dels liberals per legislar en relació als secrets d’Estat, segons va argumentar el president suplent del grup mixt.  Per Naudi, la imatge d’Andorra, la seguretat jurídica i la transparència són “pilars fonamentals” en aquests moments perquè el país se’n surti econòmicament, així com per a la defensa de la plaça financera andorrana “com a seriosa en aquest món globalitzat”.

En aquesta mateixa línia, el secretari d’organització d’SDP, Joan-Marc Miralles, va expressar el “ple suport” del partit a la decisió presa per Naudi en relació a la comissió de vigilància i va manifestar que “és inacceptable perdre temps i diners en simulacres de comissió  que no arribaran als objectius que s’ha marcat”. Miralles va afirmar que “ens escandalitza” que les comunicacions entre el Govern i la Uifand siguin confidencials i va recordar que tant aquest organisme com el Govern estan “supeditats al Consell General”. “Estem convençuts que no s’ha explicat tota la veritat de l’afer BPA”, va afegir.

D’altra banda, Miralles va  insistir que el Govern ha d’informar sobre quan recuperaran els seus diners els clients de BPA i va manifestar que el seu partit està convençut que hi ha hagut una afectació en l’economia del país per aquesta crisi bancària. Una mostra d’això seria que el Govern no va facilitar “ni una sola xifra” relativa al projecte de pressupost durant el debat d’orientació política, quan ja hauria d’estar pràcticament enllestit. Per això, SDP veu també en aquest àmbit “opacitat” de l’executiu.